+ Предложи новина
05.12.2015

Новите учебни планове обезличават езиковите гимназии?

Новите учебни планове обезличават езиковите гимназии?

  Новите учебни планове са вече факт. Те бяха обнародвани вчера след като на 2 декември бяха разписани от министъра на образованието Тодор Танев. Новите планове на практика обезличават езиковите гимназии. Те намаляват сериозно задължителните часове за изучаване на първия чужд език и в X, XI и XII ги изравняват с часовете за втори чужд език. От сегашните четири часа седмично остават два седмично. За разлика от проекта за рамков учебен план (част от Наредбата за учебния план), в обнародвания вече не се споменава съществуването на езикови гимназии. Между проекта и обнародвания план има и други разлики. Вероятно в резултат на острата реакция срещу плана за намаляване на задължителните часове по първи чужд език от 4 на 2 седмично в IX, X, XI и XII клас, от МОН са променили разписанието, но единствено за IX клас, където се запазват четирите часа седмично за обучение по първия чужд език. Запазва се и сегашната подготвителна година (VIII клас), в която учениците имат по 18 часа седмично по чуждия език.

Публикуваният в Държавен вестник рамков учебен план и проектът на МОН вижте ТУК.

 Разликите между езиковите гимназии и училищата с разширено изучаване на чужд език стават все по-минимални. Вторите ще учат по 12 часа седмично първия чужд език в подготвителния осми клас (в езиковите гимназии часовете са по 18), а в девети клас даже ще имат повече часове за него - по 6 седмично (на езиковите гимназии се дават по 4). Другите сериози промени са, че се премахва обучението по история, география, физика, химия, биология във втория гимназиален етап (XI и XII клас), намаляват се задължителните часове по изкуства (музика и изобразително изкуство) в гимназията, както и задължителните часове за обучение по предметите от философския цикъл. Обнародваните днес нови учебни планове влизат в сила за учениците, които през учебната 2016 – 2017 година постъпват в I и в V клас, учениците, които през учебната 2017 – 2018 година, учебната 2018 – 2019 година и учебната 2019 – 2020 година постъпват в I, в V и в VIII клас, както и учениците, които през учебната 2020 – 2021 година постъпват в VIII клас.

 Новите планове предвиждат също удължаване на учебната година в I, IV и VII клас. Първокласниците ще учат със седмица повече  - 32 вместо 31 седмици. В четвърти клас седмиците са с две повече - от 32 на 34. В седми те също се увеличават с две - от 34 на 36.

Източник: www.offnews.bg

Оценка 4.91 от 22 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тест по Икономика
Частни детски ясли София център
Препоръчайте ми сериозен курс по Гръцки език
Фризьорски курсове Пловдив
Курсове по Рисуване
Школа по Ориенталски танци Бургас
Интензивен курс по Английски Пловдив
Online обучение по Английски
Урок по Английски език за 1 клас
Немски език за начинаещи
Йога вкъщи
Уроци по Биология Варна
Индивидуални уроци по Английски Бургас
Школа по Рисуване
Частни уроци по Немски Младост
Предлагам уроци по Тенис на корт
Испански за начинаещи
Интензивен Курс Английски
Пилатес Бургас Изгрев
Немски център Варна
Пилатес упражнения за отслабване
Индивидуални уроци по Компютърна грамотност
Уроци по Музика за 8 клас
Школа по Пиано София
Онлайн Английски за деца
Математика за деца
Хип Хоп танци тренировка
Народни танци София Бели брези
Зумба София
Сугестопедия Немски
Частни уроци по Биология Стара Загора
Уроци по Плуване за възрастни Русе
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ