+ Предложи новина
05.08.2015

Новите буквари за първолаците ще могат да се мият с вода и гладят с ютия

Новите буквари за първолаците ще могат да се мият с вода и гладят с ютия

  Първолаците вече могат да си позволят малко разсеяност - да пипнат буквара с шоколадови пръсти или да капнат от сока. Страниците са от специална гланцирана офсетова хартия, която може да се мие, разясни на майките представителката на „Просвета" в Пловдив Красимира Брайкова. Не е беда даже цялото шише с вода да се разсипе в ученическата раница - хартията ще изсъхне и ще се сгърчи, но после може да се глади с ютия. Освен че са хипериздръжливи на всякакви неволни пакости, букварите за първолаците наесен са и с променено съдържание. То е пренаредено така, че да съответства на учебния план за 7 часа седмично. Досега бе структурирано за 8 и се случваше хлапетата да учат една буква, а да упражняват в тетрадките писане на друга. Това разминаване вече е компенсирано с един час упражнение по четене или по писане, като тези страници са вмъкнати в цялото тяло, окрайчени с жълта рамка, обясни Брайкова. В тетрадките пък е добавена още една кола накрая, която учителят по свое усмотрение може да ползва през годината.

 Тъй като много хлапета тръгват на училище, след като вече знаят буквите и дори сричат. „Просвета", чиито учебници използват най-масово училищата, съкращава и тъй наречения предбуквен период в буквара. В него се залага на картинки и звуци и все още не се учи азбуката. Така обаче се губи време за деца. които са по-напреднали. По тази причина този дял е свит за сметка на обема на читанката. Ако децата все пак имат затруднения, учителят може да удължи уроците, тъй като новият буквар е по-гъвкав и дава възможност за прилагане на хлапета с различни възможности.

 Наесен четвъртокласниците пък ще учат по преработени учебници по „Човек и природа" и „Човек и общество". Тъй като няма заповед на министъра или промяна на учебните планове и програми, визията е същата с леки корекции в съдържанието, съгласувани с МОН. Актуализирана е частта за България като част от Европа и света. Досега Евросъюзът е бил представян като цел на страната ни. Занапред хлапетата вече ще знаят точно кога България се е присъединила.

 В урока за търговия и туризъм пък хлапетата вече ще виждат снимки на Копривщица като пример за град-музей, на черноморски курорт, кукерски фотоси и изглед от Бачковския манастир. Въвеждат се 4 нови понятия: търговия, стока. внос. износ. В по-новата история отстрани в полето за допълнителна информация пък се обяснява какво е политическа култура, корупция, преврат и Съветски съюз. който за четвъртокласниците звучи като чужда дума. Всички Асеневци от въстанието на Петър и Асен до цар Иван Асен II. които досега бяха в един урок, сега са разбити на теми. Отделна си има и цар Симеон. Намален е обемът на новите понятия. За сметка на това са повече въпросите след края на уроците. Има и няколко обобщителни във вид на тестове.

 В учебника по "Човек и природа" промените са в уроците за движението на Слънцето и Земята, почвите и полезните изкопаеми.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Плуване цена
Индивидуални уроци по Математика София
Счетоводен курс
Състезателни танци за деца
Китара уроци
Курс по Английски Благоевград
Онлайн уроци по Руски
Частни уроци по Литература Шумен
Клуб Народни танци Варна
Уроци по висша Математика София
Пълен Курс по Английски
Уроци Пиано Пловдив
Бизнес Английски Онлайн
Курсове по Рисуване уасг
Частни детски ясли Банкя
Подготовка за матура по География
Уроци Математика Варна
Курсове по Английски език Лондон
Уроци по Плуване за деца Варна
Английски а1
История 5 клас
Бокс тренировки дома видео
Урок по Китара
Пилатес упражнения за гръб
Клуб по Народни танци Пловдив
Курсове по Счетоводство София
Аржентинско Танго Варна
Школи за Народни танци в Пловдив
Тренировки по Баскетбол София
Индивидуални уроци по Английски език София
Учител по БЕЛ
Индивидуални уроци по Народни танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ