+ Предложи новина
05.07.2016

Новият закон за училищното образование ще съкрати лятната почивка на учителите

Новият закон за училищното образование ще съкрати лятната почивка на учителите

  Офанзивата около старта на учебната година това лято за учителите ще започне месец по-рано - още на 15 август. Директори на пловдивски училища са предупредили екипите си да ходят на море и планина през юни и юли и по възможност още в началото на август да са на линия. Всички трябва да се явят най-късно до средата на месеца. Причината е, че от 1 август влиза в сила новият Закон за училищно и предучилищно образование и ще има само 45 дни всички учебни заведения да влязат в крак с изискванията в него. Едно от тях е например да се пренапише вътрешният правилник на всяко школо с нови допълнителни задължения на учителите. Дори и формално съдържанието да е сходно, няма как да се избегне повторното разписване на правилата дори и по технически причини - например позоваването на определен член в закона в новия вече не е в същата точка и алинея. Има и разминавания в термините - например вместо наказания в новата нормативна база се говори за санкции. Изготвянето на правилника е ангажимент на директора.

 Измежду учителите най-натоварени са тези, които преподават на 1 и 5 клас, понеже там влизат в сила новите учебни програми. Това налага да се пишат нови тематични разпределения - план какви теми кога ще се учат през цялата учебна година. За началните учители това е много трудоемко, тъй като един даскал води часовете по 8-9 предмета и за всяка дисциплина разпределението е отделно. СОУ-тата пък ще трябва да сменят печат и табели, да вадят БУЛСТАТ и да оформят наново договорите с целия екип, защото по новия закон стават СУ. Същото важи и за езиковите гимназии и Математическата, пред чиито патрони занапред ще стои абревиатурата ПГ - профилирана гимназия. Ще бъдат преназначени всички възпитатели, които вече ще са със статут на учители.

 Гилдията е притеснена, че август наближава, а още не са готови основни стандарти, които също трябва да се въведат с новия закон. Става въпрос за ключови въпроси като например как ще става оценяването и изискванията за физическата среда. Друг проблем е неяснотата около дейността на задължителните от 1 август Обществени съвети в училищата. Още няма правилник за дейността им, а те ще бъдат натоварени с отговорни задачи като например да утвърждават част от училищната документация, с тях трябва да се съгласува стратегията за развитие на школото, ще имат думата даже относно работата на директорите.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Френски
Интензивни курсове по Английски София
Йога курсове Русе
Курс по Маникюр
Курсове Компютърна курс
Уроци Пиано Варна
Уроци по Плуване за възрастни
Разговорен Английски онлайн
Частни детски градини София Изгрев
Балетна школа Плевен
Ниво b1 Английски език
Частни уроци по Испански език София
Френски език за начинаещи онлайн
Как да научим Английски лесно
Частни уроци по Френски език
Италиански език Пловдив
Курсове по Рисуване Русе
Частни уроци по Химия София
Учител по Английски език София
Хип Хоп танци София Младост
Онлайн уроци по Китара
Латино танци за деца Варна
Курсове по Английски език София Младост
Зумба Фитнес София
Курс Английски за начинаещи
Фризьорски курсове Пловдив
Шри Шри Йога
Курсове по Английски
Уроци по Английски Бургас
Балетна школа София финес
Частни детски ясли Банкя
Уроци по Брейк Break
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ