+ Предложи новина
20.01.2017

Новият закон за образованието застрашава оцеляването на малките училища в селата

Новият закон за образованието застрашава оцеляването на малките училища в селата

 След влизането в сила на новия закон за образованието всички основни училища по селата на практика ще загубят паралелките си с осмокласници, тъй като основно образование вече ще се взима със завършването на седми клас.   Директори се опасяват, че това ще удари делегираните бюджети на училищата и даже може да застраши оцеляването на малките учебните заведения. В същото време вероятно ще смъкне с една година надолу момента, когато децата спират да учат. Очакванията са това да се усети най-осезателно там, където има повече жители от малцинствата.

 Децата от тях и без това трудно се задържат в училище и педагозите работят по проекти, за да предотвратят отпадането им. Ако в селото няма паралелка осмокласници, най-вероятно ромчетата няма да пътуват до друго населено място, за да продължат образованието си. В тази възраст са много силни и опасенията на майките и бащите на момичета са, че девойките могат да бъдат откраднати. В етноса има такъв обичай да се крадат булки, а възрастта 15 години се счита вече за подходяща за женене. За ОУ "Васил Левски" в село Караджово, Пловдивско например вече е ясно, че догодина няма да има осмокласници.

 Отсега екипът педагози работи с родителите на 18-те деца от паралелката седмокласници в момента, за да ги убеди да не се отказват да учат и догодина да пътуват до най-близкото училище в Садово. Битката обаче е трудна, особено в общността на калайджиите.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.9 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ