+ Предложи новина
16.02.2018

Нови специалности в професионалните гимназии в Шумен и Разград

Нови специалности в професионалните гимназии в Шумен и Разград

  "Дограма и стъклопоставяне" е най-новата паралелка в Разградска област, по която ще бъде обявен прием за новата 2018/2019 учебна година. Това стана ясно по време на утвърждаването на държавния план-прием в училищата от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на Област Разград. Освен майстори на дограма се предвижда обучението на специалисти по още 6 нови специалности.

 Наесен училищата в Разградско ще приемат ученици по "Полевъдство" в гимназията в Кубрат, по "Организация на туризма и свободното време" в икономическата гимназия в Разград, по "Стругарство" и търсената специалност "Заваряване" в техническата гимназия, "Производство на мебели" и "Организация и технология на фризьорските услуги". Изборът на 6-те специалности е станал по заявка от по няколко фирми от региона, които имали нужда от кадри с подобни професионални профили.

 Под въпрос обаче е запълването на професионалните и профилираните паралелки, тъй като през 2018 година завършват 1073 седмокласници в областта, а училищата обявяват 1320 места и предварително е известно, че 247 ще останат незаети. Нови четири дуални паралелки ще бъдат обявени в новата кампания за прием след 7 клас и в Шумен. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия е заявила специалностите "Мебелно производство" и "Геодезия". Първата се открива по заявка на мебелните фирми "Тотал М" и "Мипа", а заявител на втората е шуменската компания "Автомагистрали Черно море". "Магистралите" стоят и зад специалността "Пътно-строителна техника" в техническата гимназия във Велики Преслав. "Технология на керамичното производство" е новата професионална паралелка в Нови пазар, а интерес към нея проявяват два големи завода - "КАИ груп" и "Керамат".

 Новости има и по профилираните паралелки в гимназиите. За първи път в каталога на кандидат-осмокласниците ще се появят "Текстообработване", "Деловодство и архив" и "Компютърна графика", училището в Хитрино е заявило "Митническо и данъчно обслужване".

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ