+ Предложи новина
08.07.2020

Нови разпоредби уреждат редуване на редовни часове и занималня за малките ученици

  Занималнята за малките ученици може да се комбинира с редовните часове в училище. Това предвиждат нови разпоредби на МОН, които някои училища ще въведат още тази есен. Досега времето за самоподготовка беше след или преди започването на редовните занятия по учебната програма. Сега, училищата ще могат да ги смесват. Например, след блок от два часа БЕЛ да следва време за писане на домашни и упражнения.

 Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на образованието по този начин децата ще съчетават по-добре часовете от деня със самоподготовката, дейности по интереси – игри, спорт, отдих и хранене. Занятията ще започват в 8,20 ч. и ще приключват към 17,30 ч. Друго предимство на смесеното обучение е, че с него ще се сложи край на тежките раници, които учениците носят. Ще идват в понеделник с раница с всички учебни пособия и материали и ще връщат раницата в петък. Стаматов, който е и директор на 119 СУ съобщи, че е срещнал подкрепа у родителите на бъдещите първокласници за целодневното обучение от смесен тип. То би трябвало да стартира от 15 септември. По думите му при смесено обучение ще има двама равнопоставени учители, работещи в екип, с възможност да проявят професионалната и личната си компетентност и обаятелност.

 Родителите пък ще имат повече свобода и време за взаимно споделяне с децата си за изминалия ден, смята директорът на 119 СУ в София. Децата също ще имат възможност за свободни занимания по интереси и игри. Според Стаматов минусът, че учениците са цял ден в училище, се компенсира от равномерното разпределената по тежест на ангажираността и възможността цялото внимание на учителите да е насочено към личностното изграждане на учениците. „В тази форма на обучение, преходът от детската градина към училищната среда е значително по-плавен“, обяснява директорът. Според него се дава възможност на всяко дете да развие заложбите и талантите си в областта на науката, изкуството и спорта. Времето прекарано в целодневното обучение не се различава по продължителност от това в яслите и детските градини, коментира още Диян Стаматов.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Китайски език
Пилатес за стегнат корем
Курсове по Рисуване Варна
Как се учи Английски
Частен учител по Английски София
Йога за отслабване
Уроци по Китара за начинаещи и напреднали
Плуване техника
Уроци Танго София
Тенис тренировки Варна
Уроци по Немски език София
Изучаване на Английски език
Индивидуално обучение по Френски
Курсове Компютърна курс
Частни Учители по Математика
Уроци Хип Хоп танци
Частна детска градина София Сердика
Английски online
Курс по Английски за начинаещи
Народни танци в Дианабад
Курсове по Немски в Пловдив
Курс по Гръцки език Пловдив
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Английски за начинаещи online
Кик Бокс Пловдив
Частна детска ясла София Дружба
Частни уроци по Испански Варна
Училища в София
Тренировки по Футбол за деца Славия
Тестове по Немски език
Бас китари
Частни уроци по Немски език Хасково
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ