+ Предложи новина
19.01.2018

Нови разкрития за нерегламентиран прием на деца в софийски детски градини

Нови разкрития за нерегламентиран прием на деца в софийски детски градини

  Нови скандални се заформят с приема в общински ясли и детски градини в София. Според документи деца от списъците на чакащите всъщност вече посещават заведенията, а това ясно се вижда от публичните данни. Разкритията за прием по втория начин започнаха с уволняването на директорката на 164-та детска градина в кв. „Горна баня”. Там общината открива нерегламентиран прием на 24 деца. Директорката пък обяви, че е била подложена на натиск чрез есемеси и обаждания от служители на Столичната община да приема деца извън официалния прием. Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система започва да следи случая. Те имат информация, че в градините има два пъти повече деца от посочените в публичната система. Информационната система се поддържа от общината и данните в нея са публични. Основната й функция е свързана с кандидатстването и приема на децата. Дейността си обаче градините отчитат през друга система – Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, която се поддържа от Министерството на образованието. Данните в нея не са обществено достъпни.

  Документите показват драстични несъответствия. В 161-ва детска градина „Ласка” в район „Овча купел”. Съпоставка на двете системи показва разминаване от близо 150 деца. Те не фигурират в обществено достъпната система към общината, но ги има в тази към просветното министерството. Точно от нея се определя размерът на делегирания бюджет на градината. Справката е към 1 декември 2017 г. От нея е видно, че се класират деца, които всъщност вече посещават градината. Съпоставка на списъка на чакащите и списъците на посещаващите деца показва, че близо 20 деца, които официално все още чакат за място, вече посещават детска градина „Ласка”, според отчета на заведението в системата към образователното министерство. Подобно разминаване има и в детска градина номер 40 в район „Триадица”. Заведението е посочило в отчета си, че го посещават около 60 деца повече от публично обявеното. Разминавания между публичния регистър и този на МОН има и във 2-ра детска градина „Звънче” в район „Триадица”.

 Ще проверим всеки един от тези сигнали, обяви зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов. Родители подозират, че схемата е вратичка за вкарване на деца по втория начин, както и за осигуряване на по-големи бюджети на детските градини.Затова от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система настояват да бъдат включени в проверките.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска ясла София Люлин
Курсове Испански език
Уроци по Електрическа Китара
Школа за Народни танци Велико Търново
Уроци по Информатика за начинаещи
Уроци по Английски език за матура
Уроци по Физика София
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
Пилатес София Младост
Индивидуални уроци по Арабски език
Упражнения по Математика първи клас
Уроци по Немски език Пловдив
Уроци по Музика за 8 клас
Информатика задачи
Онлайн Английски за начинаещи
Индивидуално обучение Френски език
Немски за начинаещи онлайн
Тестове за матура по География
Хип Хоп танци София Младост
Френски език online
Курсове по Психология
Компютърно Счетоводство
Уроци по Рисуване за любители
Летни курсове Английски
Да учим Немски
Частна детска ясла София Мусагеница
Уроци по Български София
Уроци по Английски език в Люлин
Английски език онлайн за начинаещи
Online уроци по Френски
Частни уроци по Български език и Литература Варна
Курс по Руски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ