+ Предложи новина
18.03.2019

Нови принудителни мерки за родителите, които не пращат децата си на училище

Нови принудителни мерки за родителите, които не пращат децата си на училище

 Социалните помощи на родителите, които не вземат мерки децата им да присъстват редовно в училище, ще бъдат спирани за дълго. Конкретно как да става това се консултира с народните представители и механизми за повече принудителни мерки към родителите ще залегнат в предложения за промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи.

 Това съобщи в Хасково на дискусията „Европа в нашия дом“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него сегашните глоби по Закона за предучилищното и училищното образование не винаги се налагат. Кметовете понякога се въздържат, а понякога глобите са несъбираеми, призна просветният министър. Голям проблем за образователната система ставал и т. нар. „скрито отпадане“ на деца от системата. Това са случаите, в които децата не са отписани от системата, но фактически не са усвоили никакви знания. Министър Вълчев припомни, че в системата са били записани обратно над 40 000 ученици, за което са работили над 11000 души от различни институции. Важно е контролът над тези деца да продължи и след началото на учебната година, а не само да се прави активна кампания преди нейното начало, допълни той.

 Домакина на форума „Европа в моя дом“ беше областният управител на Хасково Станислав Дечев, а сред гостите бяха евродепутатът Ева Майдел и депутата Делян Добрев. В дискусията с основна тема образование участваха директори на училища, педагози, инспектори и синдикалисти.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ