+ Предложи новина
27.06.2019

Нова специалност с акцент върху техническата креативност разкри пловдивска гимназия

Нова специалност с акцент върху техническата креативност разкри пловдивска гимназия

  Пловдивските осмокласници вече имат възможност да изучават промишлена естетика и дизайн. Новата специалност се разкрива в ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров”. Завършилите ще излязат с професия техник-приложник. Тя надгражда базовата подготовка на техника с допълнителни знания, които позволяват реализация в много актуално направление -интериорен дизайн на промишлени предприятия, казва директорката Анета Чилингирова. Висши училища също се насочват към подготовка на кадри в тази ниша и разкриват такива специалности, в които гимназистите могат да продължат образованието си.

 Техничарството и креативът са ценени в големите компании, което отваря поле за изява. В „Биомашиностроене” например - едно от предприятията, които партнират на Механото в дуалното обучение, вече има интересни интериорни решения, съчетаващи индустриалното с еко елементи и красотата на едно цвете.

 В план-приема си ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров” е заложила още две нови специалности. „Автоматизирани системи” се разкрива на базата на проучванията, според които в тази област се очаква дефицит на кадри през следващите години. Изпреварващият ход цели подготовка на специалисти, за които ще има търсене на пазара на труда и ще се предлагат добри условия, когато настоящите осмокласници ще завършат средното си образование. Механото е обучавало по специалността в предишни години и разполага с нужните кадри. А с третата нова за школото специалност - "Програмно осигуряване", то отговаря на интереса към компютърните науки. Ще приема и в „Приложно програмиране”.

 Училището запазва традиционните си специалности. Сред най-перспективните е „Машини и системи с цифрово-програмно управление”, която прилага дуална форма и в последните години от подготовката си гимназистите учат на заплата на конкретно работно място с ментор от приемащата фирма. Догодина ще се дипломира първият випуск по дуалната система в Механото.

Школото ще приема отново желаещи да учат мехатроника, както и автомобилна мехатроника. Традиционно държи  високо ниво в специалност "Автотранспортна техника”. Доказателство е четвъртото място на националното състезание "Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС". В индивидуалната битка Николай Петеларев от 12. В стана първенец и представи България в Полша. В тима бяха още Христо Христов, Владимир Оджаков и Драгомир Тодоров.

 Трима възпитаници на школото са лауреати на националната олимпиада по техническо чертане - Станимир Дафов, Стоян Тодоров и Георги Гатешки. Училището си има първенец и в конкурс на ВСС, след като Иван Мусеров написа най-доброто есе на тема „Открито за съдебната система”. Други двама ученици извоюваха трета позиция в надпреварата „Енергетиката и ние” във Варна.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ