+ Предложи новина
25.01.2021

Нова национална програма ще бори бърнаут синдрома сред учителите

 Новата национална програма, която ще бори бърнаут синдрома сред учители, ще създава и педагозите умения за справяне с хронична стрес в работата им. Това стана ясно от думите на просветният министър Красимир Вълчев. Той допълни, че най-често като фактори на бърнаута учителите посочвали отношението на родителите и учениците, подкрепящата среда и административната тежест.

 „Националната програма за 2021 е насочена към превенция, рехабилитация на учителите, включва и дейности за противодействие на стресогенните фактори на ниво образователна институция и създаването на умения за справяне с хроничния стрес в работата”, каза Вълчев. Той посочи, че работата с учениците била  най-стресовият  фактор. При комуникацията с родителите проблемът не бил самата тя, а нейното качество.

 „Където комуникацията е по-интензивна, учителите създават по-добри отношения и редуцират стреса”, заяви Вълчев и апелира в повече школа тя да бъде по-интензивна. Министърът посочи, че по време на кризата са се създали по-добри училищни общности, тъй като и родителите са се включили в онлайн обучението. Стрес оказвала и формалната система и това, че не се оценява работата на учителя, а как е попълнил документа. „Това създава стрес. Не толкова попълването на документа, а това, че се осъществява контрол”, обясни министърът. Той подчерта, че за да се промени това, през последните години се намалява административната тежест. Част от административните дейности пък ще бъдат включени и в електронните дневници. Вълчев призова и за повече подкрепа от страна на директорите, образователните инспектори и учителската колегия. „Това се отразява на мотивацията и стресогенните фактори”, каза още министърът.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ