+ Предложи новина
08.06.2017

Нито една шестица на НВО по български език и литература в София

Нито една шестица на НВО по български език и литература в София

 Голямата изненада след изпитите след 7-ми клас е, че в столицата няма нито една отлична оценка на теста по български език и литература. Данните са сходни в цялата страна – добро представяне по математика и слаби резултати по български език и литература. В София няма отличници по литература, но затова пък тези по математика са цели 118.

 В Пловдив – максималните 100 точки по български е получил само 1 ученик, а по математика отличниците са 26. Не е добро представянето по български и литература и във Варна. В Бургас пък отличната оценка е само една. В цялата страна има само един седмокласник, събрал максималния брой точки за кандидатстване в гимназия - Атанас Бунтов от Пловдив.

 „Много съм щастлив за успеха. Подготвях се вкъщи сам. Първо се класирах на национален кръг на Олимпиада по български и там станах първи, което по регламент ми носи 100 точки на външното оценяване по български. И след това се явих на външно оценяване по математика, както всички деца, и там също реших всички задачи и изкарах 100 точки“, разказва той.

 Миналата година шестиците по български и математика бяха едва 3600 за цялата страна, а двойките – рекордните 27 000. Заради ниските резултати много седмокласници изгубиха правото си да кандидатстват в гимназия. С въвеждането на точките обаче системата се промени. Сега дори и с 0 точки от двата изпита учениците продължават в гимназия, а не повтарят. И докато седмокласниците изчисляват дали точките ще им стигнат за избраното училище, петокласниците тепърва ще чакат резултатите си от препитването по география.

Източник: www.vesti .bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ