+ Предложи новина
24.01.2019

Неяснота заради дадените от МОН допълнителни дни платен отпуск за неучебни дни

Неяснота заради дадените от МОН допълнителни дни платен отпуск за неучебни дни

 Грипната ваканция породи много въпроси сред учителите относно ползването на годишната им отпуска. От вчера във Фейсбук сред педагози текат дебати затова платени или неплатени са дните им заради извънредната почивка.

 Репортерска проверка показа, че за първа година голяма част от учителите няма да пипат полагаемите им се дни от годишната отпуска още от сега. Със заповед на образователния министър преподавателите-синдикалисти от тази година имат право на още 5 допълни дни платен отпуск за извънредни неучебни дни. Това разясни пред екипа ни председателят на Съюза на българските учители в Бургас Константин Янков.

 Част от учителите обаче ще имат по-малко отпуска до края на годината заради обявената преди две седмици грипна ваканция в Бургаско. Янков уточни, тези от преподавателите,  които членуват в КТ „Подрепа” или Синдиката на българските учители, са с право на 56 дни платен годишен отпуск, а всички останали с 48. Той обясни, че всеки учител е взел решение да ползва различен брой дни отпуска по време на грипната ваканция. 90% от бургаските учители например, членуващи в синдикати, са били на работа по време на грипната ваканция.

 „Ако някой е ползвал сега 3 от 5-те допълни дни, то оставащите му 2 може да използва при друга извънредна ваканция. Тези от колегите, които са си пуснали всичките 5 допълнителни дни за настоящата грипна ваканция, при следваща отпуска, ще използват правото си вече на годишния отпуск. В друг случай може да са си пуснали 6 дни и това означава, че са използвали допълнителните 5, плюс още един от редовните 56 дни”, уточни Янков.

 Важно е да се отбележи, че тези от педагозите, на които са им останали няколко дни от новите 5, няма да могат да ги ползват през следващата година. Всички останали учители, които не членуват в синдикати, но решили да не ходят на работа по време на извънредната ваканция, ползват дни от полагаемата им се за годината отпуска.

Източник: www.gramofona.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ