+ Предложи новина
06.02.2018

Непредадените заради грипната епидемия уроци - за домашно през ваканцията

Непредадените заради грипната епидемия уроци - за домашно през ваканцията

  Учители засипаха с домашни децата през ваканцията, като разчитат така да наваксат в аванс материала, който ще се пропусне. Почивката на учениците се удължи, след като междусрочната ваканция, която трябваше да остави училищата затворени само вчера и днес, се сля с грипна и няма да се влиза в клас през цялата седмица.

 Всяка година това се повтаря, но този път като домашно са дадени дори уроци, които учителят още не е предал, каза Дора Микова, управител на една от най-големите частни занимални в Пловдив. Там 80% от родителите, които пращат децата си за допълнителна подготовка или през летните месеци, вече са заявили, че няма кой да наглежда учениците у дома и те ще ходят на занятия през тази една седмица ваканция. Заради огромния обем работа за вкъщи, която е дадена на учениците, ще се работи основно върху тези задания. Следобед са предвидени творчески занимания и прожекции на филми, но в помещенията на занималнята. Това пък се налага заради условията на грипната ваканция и предписанията на РЗИ да се избягват масови събирания. По тази причина до края на седмицата занималните не могат да заведат учениците дори на кино, което иначе е обичайна практика веднъж седмично през летните месеци.

 Миналата година, когато коледната почивка се сля с грипна, а после с дървена, децата преживяха истинска здравословна ваканция с игри на снега с червени бузи, разказа Надя Стоянова, която пък ръководи занималня с по-малък капацитет в центъра на Пловдив. В условията на грипна ваканция сега и при нея ще бъдат редуцирани изнесени занимания. В нормални условия занималнята залага много на атракции за децата, като например поход с пикник до Альоша, скаутска игра с ориентиране с компас и карта в търсене на съкровище в горската академия на Лаута и дори езда във Войводиново.

 От занималнята са категорични, че ще приемат само здрави деца и няма да рискуват да ги разболеят там вместо в училище по време на грипната ваканция. Затова дейностите ще са основно работа по учебния материал за съответния клас, писане на домашни и игри на закрито. Все още Надя Стоянова не е сигурна колко деца ще посещават през ваканцията занималнята. Има родители, които се обаждат в последния момент в понеделник сутринта и питат ще вземем ли детето, разказа тя.

 И в двете занимални дневната такса за посещение през тази ваканция на едно дете е 12 лева, без включена храна. Родителят трябва да брои по 15 на ден, ако иска и обяд. За „външни” деца, които по принцип не посещават тази занималня, Дора Микова събира по 16 лева. По принцип месечната такса е 180 лева. За родители, които са избрали този вариант, няма да има допълнително оскъпяване през февруари, въпреки че заради грипната ваканция децата ще прекарат повече време в занималнята. Проверка в други подобни центрове в града показа, че работещите родители без баби у дома ще трябва да приготвят между 50 и 80 лева за занималня през ваканционната седмица. Най-ниската такса е 10 лева на ден, например в частна занималня в „Тракия”. Там работят с хлапета от 1. до 4. клас и вече имат заявки от родители.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Немски Варна
Школа по Народни танци Бургас
Езикови курсове в Пловдив
Курс Бизнес Английски
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Подготовка за матура по Математика 7 клас
Уроци по Салса София
Латино танци Варна
Тренировки Фитнес
Курсове Ноктопластика
Азбука на Немски
Тренировки по Футбол за начинаещи
Учител по Математика в Хаджи Димитър
История 10 клас
Руски език падежи
Център курсове Варна
Частни уроци по Литература Стара Загора
Уроци за матура по Български език
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Онлайн Немски език
Частни уроци по Немски цени
Курсове по Рисуване за възрастни
Интензивни курсове по Английски език
Тестове по Немски език
Български език 7 клас
Курсове Английски език Пазарджик
Руска школа по Пиано
Уроци по Италиански
Тренировки Бокс
Индивидуални уроци по Френски език
Пилатес Бургас Изгрев
Частна детска градина София Бояна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ