+ Предложи новина
07.09.2018

Неправоспособни преподаватели заемат свободните учителски позиции

Неправоспособни преподаватели заемат свободните учителски позиции

  Тази година първоначалните ни данни показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции, коментира пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди началото на новата учебна година. Той обясни, че традиционно има недостиг по някои дисциплини. Затова някои позиции ще бъдат обезпечени с т. нар. неправоспособни учители - хора, които нямат учителска правоспособност, другаде ще съчетават предмети, на трето място пенсионери ще останат да преподават една или няколко години след навършване на пенсионна възраст.

 Очакваме най-голям недостиг в системата на образование след десет години, коментира просветният министър. В момента все още имаме резерв, обясни той. Имаме учители, които са завършили предходни години, но са излезли или не са се включили в системата на образованието. Имаме резерв в малките населени места, където има негативни демографски процеси, посочи Вълчев.

 Министърът коментира, че недостигът на учители ще се задълбочава в следващите години и затова се увеличават възнагражденията, картографира се търсенето и предлагането на учителска работа. В някои райони, особено в големите градове, където има педагогически факултети, имаме излишък на учители, а в по-малките отдалечени населени места имаме недостиг и именно там увеличаваме финансирането, добави той.

 Също така Министерството предвижда да стартира национална програма в края на тази година или в началото на следващата, която да бъде своеобразна алтернативна пътека, по която хора, които не са учители, но желаят да преподават, да могат да влязат в училище и да бъдат подкрепени в период от една година да придобият педагогическа правоспособност, съобщи Красимир Вълчев. Също така предвиждаме и да имаме корпус от специално обучени учители, които да са се съгласили предварително да бъдат насочени към определени училища, в които най-трудно се намират учители, където е най-неблагоприятно да се работи, където има най-голяма концентрация на проблемни деца срещу по-високо възнаграждение, каза той. Министърът добави, че в момента се работи по голям програмен проект, финансиран от ЕК, който дава основание за развитие на такава дейност.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ