+ Предложи новина
19.05.2017

Неофициално: Зрелостниците пишат по разказа на Йовков "Албена"

Неофициално: Зрелостниците пишат по разказа на Йовков

 По разказа "Албена" на Йордан Йовков пишат зрелостниците на матурата по български език и литература днес, научи „Монитор“ от 12-класник на излизане от изпита в столичното 7-мо СУ. Той обаче не успя да назове точната формулировка на темата. Очаква се от Министерството на образованието да я съобщят официално на обяд. Над 48 хил. зрелостници полагат матура по български език и литература днес, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации. На матурата по български език за третия модул, на който трябва да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта.

 Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинов обясни, че засега няма сигнали за нередности. Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето на изпитния вариант за 7 клас, като обяснението беше, че имал по-важен ангажимент. Матурата започна около 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

 Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Матурата по български език е разделена на три части. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. Над 13000 квестори ще следят за реда, а във всяка стая има видеонаблюдение.

 На изпита по български език и литература седмокласниците трябва да направят преразказ на откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Малката матура за седмокланиците започна в 10 часа и ще продължи три часа. Изпитът се състои от два модула, като първият е тестова част с отворени и затворени въпроси, а вторият - преразказ по непознат текст, като формулировката и автора ще станат ясни по-късно. За първа година НВО-то ще се оценява в точки.

Източник: www.monitor.bg

Снимка: "Албена" - постановка на Драматичен театър гр. Пловдив

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Английски Овча Купел
Индийски танци
Балет деца маша илиева
Курсове по Английски Пловдив
Частна детска градина София Борово
Курсове Йога
Алтернативна История
Брейк танци Пловдив
Примерни тестове по История
Частни уроци по Литература Варна
Курсове по Немски
Курсове по Математика нпмг
Уроци Пиано деца
Вечерен курс по Английски
Курс Козметика
Уроци по Турски език Хасково
Народни танци в Стара Загора
Клуб Народни танци Пловдив
Зумба танци
Народни танци уроци
Уроци по Български език за 6 клас
Тренировки по Футбол за момичета
Езикови курсове София
Интензивни курсове по Английски
Частни детски градини Красна поляна
Курс по Италиански Пловдив
Курсове по Немски Бургас
Школа по Математика Търговище
Уроци по История софийски университет
Пилатес в Пловдив
Бокс тренировки София
Уроци по Биология за матура
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ