+ Предложи новина
14.06.2021

Неофициално питат родителите дали биха ваксинирали децата си

 Какви са нагласите за евентуално ваксиниране на ученици, навършили 12 години – това ще проверяват неформално училищата. Допитването е по искане на Регионалната здравна инспекция. Школски директори вече са пуснали онлайн анкетни карти до семействата през профилите на децата и през електронните дневници. Други предстои да го направят.

 Гилдията обаче посреща с известна раздразнение спусната устно задача и то точно в момента, когато предстоят националните външни оценявания за 7. и 10. клас. Питането, което трябва да отправят към родителите на учениците, е само за ваксината на „Пфайзер“, като са предупредени да бъде формулирано по начин, който не предполага натиск. Според пловдивски директори е редно това да бъде направено от здравното министерство или информация да се събере през личните лекари, вместо да се ангажират училищните екипи с поредни несвойствени за тяхната работа ангажименти.

 Припомняме, че веднъж те вече обраха негативите при подобно предварително допитване, което беше проведено от МОН по искане на МЗ, без да бъде обстойно разяснено. То касаеше евентуалната готовност на семействата да дадат съгласие за изследване на децата с антигенни тестове. Съпротивата тогава беше огромна и само 16% от родителите на ученици от Пловдивска област приеха, като в допитването тогава се включиха 75 на сто от родителите на деца и ученици. В цялата страна пък от 77% участвали в допитването положителен отговор дадоха само 14,65%.

 Анкетите бяха проведени в електронен формат от директорите, след което данните бяха обобщени от Регионалните управления на образованието и пратени в МОН. Тогава допитването бе заради готовността на МЗ да проведе масово тестване в училищата с антигенни тестове, за да се провери евентуална скрита заболеваемост и при установяване на заразени деца безсимптоми да бъдат извеждани от средата. Съгласието на родителите се искаше, понеже взимането на проба от носа е инвазивна манипулация.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ