+ Предложи новина
22.08.2017

Недоволството от грубо отношение към деца в детските градини остава само във Фейсбук

Недоволството от грубо отношение към деца в детските градини остава само във Фейсбук

  Грубото отношение и физическите посегателства не са повод за уволнение на служителите от общинските ясли и детски градини. Това става ясно от отговорите на общините София, Варна и Пловдив. Другият извод, който може да се направи от данните, е, че недоволството на родителите си остава предимно в социалните мрежи. От началото на 2013 г. до края на юни т.г. броят на родителските сигнали е незначителен.

 Медицински специалист и детегледачка са единствените наказани служители в столичните детски ясли за 4 г. и половина. Медицинското лице е освободено от длъжност, а детегледачката е получила "забележка" за "грубо и непрофесионално отношение към част от децата в яслената група". Директорката на ясла № 45 пък е предложена за административно наказание. Не става ясно дали е санкционирана. До наказанията в тази ясла се стигна след репортаж на Нова тв от началото на май. От записите, направени с микрофон, скрит в плюшена играчка, се чуваха крясъци: "Млък, щот' ще те изхвърля". И заплахи, че ако детето си изцапа лигавника, няма да получи "второ" за ядене. Чуват се също обръщения като "лигльо".

 От 2013 г. до края на юни т.г. в общината са подадени 13 сигнала и жалби срещу служители на самостоятелните ясли в София. Проверките по тях са приключили само с препоръки до директорите и без санкции за служителите. За проблеми в детските градини са подадени 26 сигнала. През 2013 г. сигналът е един, през 2014 г., както и до юли т.г. са по 5, през 2015-а са 7, а през 2016 г. - 8. По всички сигнали са направени проверки, уверяват от общината. По сигнал за детска градина в Нови Искър се чакало произнасяне на прокуратурата. 10 от проверките са завършили със санкции - част от тях със "забележка", а други - "предупреждение за уволнение". Само в един от случаите наказанието "забележка" е за грубо отношение към дете. То е наложено на помощник-възпитателя А.Т. от 78-а детска градина в район "Студентски". Помощник-възпитателят Й.Ч. от ДГ №8 в "Красно село" е предупреден за уволнение за неспазване на правилника за безопасни условия. За останалите от общината пишат, че са санкционирани заради нарушения на трудовата дисциплина.

 "Сега" потърси данни и от Варна и Пловдив. От Варна дойде и най-подробната информация. От 2013 г. в морския град са проверени 23 сигнала за нарушения в градините и по 15 от тях са открити нередности и са наложени санкции. Отделно има и 9 сигнала за медицинското обслужване, 8 от които са основателни. За яслите проверките са 6, като при 4 от тях са открити проблеми. От информацията се вижда, че за тормоз над децата се освобождават от работа единствено служителите на временен договор. За останалите случаи пише само, че е наложено дисциплинарно наказание, без да се уточнява какво. Уволнен е обаче служител, който през 2016-а е хванат във финансови злоупотреби. През същата година заради 20 натровени деца е уволнен и помощник-възпитател от детска градина "Слънчо".

 Проверките на медицинското обслужване във Варна водят до няколко уволнения и до две напускания на сестри по взаимно съгласие, след като е установено, че не спазват трудовата дисциплина. Инициирани от общината са 3 проверки през 2014-а за злоупотреба с финанси. И тримата служители са уволнени и предадени за разследване. За 5 години за яслите са подадени 5 сигнала. В един от случаите става дума за непрофесионално и грубо отношение към децата, уловено с тайно подслушвателно устройство. По случая една сестра е наказана със забележка, а детегледачка - с предупреждение за уволнение. От общината обясняват още, че сигнали могат да се подават и директно в детските градини. Директорите са длъжни да ги завеждат и да им отговарят, като кметството няма отношение към тях.

 За разлика от София и Варна, които предоставиха инициалите на наказаните служители, длъжността им и местоработата им, от Пловдив ги скриха. Аргументът им е, че това са лични данни. Затова от общината дават само статистика. От нея е видно, че пловдивчани са многократно по-активни при проблеми в детските заведения - от началото на 2013-а са постъпили 159 жалби. Направени са 98 проверки - 73 планови и 25 по сигнали. На 15 директори са наложени наказания. За яслите имало 23 сигнала, по които не са открити нарушения.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ