+ Предложи новина
27.07.2018

Недобре подредени желания оставиха 215 седмокласници извън столичните гимназии

Недобре подредени желания оставиха 215 седмокласници извън столичните гимназии

  215 седмокласници ще трябва да изчакат четвърто класиране, за да бъдат приети в гимназия. Въпреки че на третия етап от приeма имаше 1672 свободни места, а подалите заявление бяха 948 ученици, отново има деца от столицата, които не са влезли в желаната от тях паралелка. Началникът на Регионалният инспекторат в София-град д-р Ваня Кастрева обясни, че основната причина поради която седмокласниците не са приети в гимназия е, че те не са подредили желанията си съобразявайки се с минималния бал, който има дадена специалност. Според нея не може дете, което има бал не повече от 200-250 точки, да кандидатства в паралелка, в която минималният бал е около 400 точки. „Желаещите да се класират на тези места обаче са били доста повече и именно лошата подредба на желанията е причина за толкова високия брой некласирани деца“, заяви Кастрева. Тя даде пример с Немската езикова гимназия, за която за третия етап имаше само 1 свободно място, а за него са кандидатствали деца, които са с бал 200, докато минималният бал на второ класиране е бил 452 точки.

 На второ класиране в елитните столични гимназии учениците се бореха средно за между 1 и 8 места. Освен е немската, едно свободно място имаше и 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес” и 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“.

 Две деца имаха възможността да кандидатстват в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София. Още 4 кандидат-гимназисти можеха да запълнят свободните бройки в СМГ „Паисий Хилендарски“. Първа английска езикова гимназия пък свободните места бяха пет. Там е била и най-голямата борба за класиране на седмокласниците.

 От всички 948, подали заявление, са класирани общо 733 кандидат-гимназисти. Те имат срок от днес (27 юли) до 30 юли да подадат необходимите документи, с които да се запишат в гимназията, в която са приети. Неприетите ученици пък трябва да изчакат 4-то класиране, като обявяването на записалите се ученици и броят на незаетите места след третия етап на класиране ще бъде обявен на 2 август. Попълването на незаетите места след третия етап на класиране ще бъде отново спрямо бала, който имат децата, обясни Ваня Кастрева.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Online уроци по Испански
Курс Счетоводство Пловдив
Примерни тестове по История
Салса Латино танци
Детски школи по Футбол
Индивидуални уроци по Химия
Частна детска градина София Люлин
Тренировки по Тенис на корт Пловдив
Спортни танци за деца Пловдив
Школа по Пиано Варна
Школа по Ориенталски танци Пловдив
Курсове по Немски език в Бургас
Добри курсове по Английски
Зумба в София център
Български език 7 клас
Балетна школа София Модерен Балет
Курс Немски Бургас
Уроци по Китара за начинаещи и напреднали
Курсове по Немски език Русе
Клуб по Народни танци Витоша
Школа по Математика Плевен
Български за чужденци онлайн
Модерен Балет за деца в Бургас
Езикови курсове в Пловдив
Модерен Балет за деца София
Курс по Испански в Бургас
Училища София
Курсове по Английски за деца
Курсове по Уеб Дизайн
Руски език за начинаещи София
Курс разговорен Английски
Китайски език онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ