+ Предложи новина
27.02.2016

Наш ученик представи решение на Аполониевата задача, с което изуми света на науката

Наш ученик представи решение на Аполониевата задача, с което изуми света на науката

  19-годишният Радко Котев от Националната природо-математическа гимназия успя да реши загадка на 2000 години. Тя мъчи брилянтните математици в света. Ученикът представи решение на Аполониевата задача, с което изуми света на науката. Аполоний, който е бил ученик на Евклипт, доразвива неговата задача да се построи окръжност, която минава през три дадени точки. Задачата на древногръцкия математик е да се построи окръжност, която се допира до три обекта, а още по-интересно е, когато имаме три дадени окръжности и търсим друга окръжност, която се допира до тях. „Мотивира ме фактът, че тази задача е трудна за математиците. Тя е поставена през 260 г. пр. н. е. и до този момент съществуват четири доказателства, които изпълняват условието окръжността да се построи с линия и пергел.“ споделя 19-годишният Котев. Той прави сравнение с Питагоровата теорема, която е почти толкова стара, и има над 100 известни решения.

 Известно е, че оригиналното решение на Аполониевата задача изгаря в Александрийската библиотека. Преди две години учителят по математика на Радко споменава за нерешената досега загадка, която мъчи човечеството. Около две години са необходими на нашето момче да направи чертежи и да намери доказателства за решението. Ученикът показва резултатите от проекта първо на учителите си, след което печели и световно признание и специална награда в Европейското състезание за млади учени в конкуренция с 85 проекта от цял свят. Днес светът не спира да следи Радко, тъй като той променя математиката завинаги.

Източник: www.bgnow.eu

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ