+ Предложи новина
03.02.2016

Народното събрание избра Меглена Кунева за министър на образованието и науката

Народното събрание избра Меглена Кунева за министър на образованието и науката

  Народното събрание избра вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието и науката и освободиха от поста проф. Тодор Танев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За” гласуваха 106 депутати , „против” гласуваха 66 народни представители и „въздържал се” бяха 31. Те освободиха от поста на министър на образованието и науката проф. Тодор Танев. До избирането на Меглена Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и екипа му. В мотивите си министър-председателят подчертава, че това е станало заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, като допълва, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Последният такъв скандал бе, когато МОН публикува проектите за нови учебни програми във II, VI и VIII, които трябва да вляза в сила от 2017/2018, които предизвикаха недоволство у родители и преподаватели. Според тях "История славянобългарска" отпада от програмата по литература за 6-ти клас. За сметка на това фигурира "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо. Произведенията на Добри Чинтулов със „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна" също отпадат от часовете по литература за шестокласниците. В понеделник от МОН обясниха на извънредна пресконференция, че се прави промяна в програмата, за да може тя да съответства на възрастта на учениците, но също и на тематиката, изучавана по другите предмети в същия етап на обучение. Така "История славянобългарска" ще се изучава в 9-ти клас, а "Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна" ще са част от програмата по музика на шестокласниците. От учебното съдържание обаче изцяло отпадат "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и "Бай Ганьо в банята".

 Промените в програмата предизвикаха вълна от недоволство сред родители и учители заради това, че значими литературни творби, формиращи у младите чувство за национална идентичност биват измествани назад в обучителния процес. След почти 3-часово заседание Изпълнителният съвет на Реформаторския блок издигна кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за образователен министър.

Източник: www.fokus-news.net

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ