+ Предложи новина
26.02.2020

Наредба предвижда зона за отдих в класната стая

 В класните стаи на учениците от първи до четвърти клас ще бъдат обособени зони за отдих, в които малчуганите да отмарят от уроците и да играят. В забавачките пък ще бъдат отделени природни кътове с лехи, в които хлапетата да засаждат моркови, картофи и други зеленчуци, билки и цветя. Това става ясно от проекта на наредбата за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане.

 Когато зоната за отдих за хлапетата до 4-ти клас е част от класната стая, тя трябва да обхваща поне 1/3 от цялото пространство, без да надвишава половината от него. В нея за почивката на децата трябва да бъдат осигурени общи маси и столове за по 5-6 малчугани. Предвижда се в зоните за отдих да има и шкафове с книги - за оцветяване, енциклопедии, художествена литература. Отделно хлапетата ще отмарят от уроците със занимателни игри като пъзели и домино. Ако класната стая не е достатъчно голяма, зоната за отдих може да бъде разположена в отделно помещение с 13-15 места. В него училището трябва да е осигурило мека мебел, аудиовизуална техника, както и сектор за игри с меки дюшеци или постелки.

 Мебелировката в класните стаи също ще претърпи промяна. Слага се край на двойните чинове и всяко хлапе от първи до четвърти клас ще сяда на индивидуален чин или масичка и стол, към които да има място за учебниците. По стените пък трябва да бъдат разположени постери, макети и други пособия, свързани с изучаваните учебни предмети. С предложените промени в наредбата черната дъска и тебеширът отиват окончателно в историята, тъй като всички класни стаи от 1-ви до 12-и клас трябва да бъдат оборудвани с бели дъски.

 За обучението на учениците по химия, физика, биология, технологии и предприемачество, ИТ предмети, език, музика и изобразително изкуство също трябва да бъдат осигурени стаи, оборудвани със съответните уреди и пособия. За първи път с наредбата се обособява „езикова лаборатория“, в която освен чинове и столове се предвижда да има мултимедиен прожектор или интерактивен екран, звукопроизвеждаща техника, достъп до интернет, Pinwand, flipchart и куфарчета за тях. За обучението по технологии и предприемачество пък трябва да има осигурени поялници, шевна машина, готварска печка с фурна и котлони, абсорбатор, хладилник, принтер, скенер, достъп до интернет, мрежово оборудване. Специализираните кабинети обаче не трябва да бъдат повече от 30% от класните стаи. В школските дворове ще могат да бъдат организирани кабинети или лаборатории за открито обучение.

 В природния кът в детските градини пък ще се провеждат допълнителни форми на обучение на открито или закрито. Освен зони за засаждане на зеленчуци и билки в кътовете могат да бъдат закупени градински комплекти и инструменти, както и да се разположат пейки за наблюдение и хранилки за птици. За любознателните деца могат да бъдат предвидени и маси за експерименти и игри, с които да се запознаят с науката от малки.

 От преходните и заключителните разпоредби на новата наредба става ясно, че в срок до 10 години физическата среда на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие трябва поетапно да се приведе в съответствие с нея.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуални уроци по Плуване за деца Варна
Уроци по Китара София цени
Учител по Испански
Разговорен Английски
Уроци по Рисуване за начинаещи
Бизнес Английски онлайн безплатно
Народни танци в детската градина
Частна детска ясла София Борово
Йога Стара Загора
Частна детска градина София Павлово
Уроци по Пиано Бургас
Уроци по История за 8 клас
Уроци по Музика за 6 клас
Футбол за деца София
Курсове Маникюр Пазарджик
Курс по Фотография Варна
Зумба танци
Школи по Народни танци София Люлин
Английски за начинаещи онлайн
Графичен Дизайн програми
Уроци по Английски език онлайн
Немски език начинаещи
Компютърна грамотност книга
Училища Испански език
Фризьори Варна
Уроци по Китара Варна
Детски школи по Футбол
Уроци по Български език за 5 клас
Бокс тренировки Бургас
Курс по Английски София
Уроци по Зумба в София
Курсове по Масаж
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ