+ Предложи новина
12.02.2020

Наказание грози началника на РУО в Перник заради часовете по сексуално образование

 Няма ранно сексуално образование в българските училища. Има отделни теми в по-горните класове, които са съобразени с възрастовото ниво на учениците. Това каза образователният министър Красимир Вълчев.

 "Това, което са направили в Перник, са го направили непредпазливо и с липса на доза чувствителност към въпроса. Миналата година издадоха заповед на началниците на регионални управления да се въздържат и да подхождат с доза предпазливост към подобни теми", поясни Вълчев и подчерта, че не е давал такова разрешение на началника на РУО в Перник и го възприема като своеволие от тяхна страна.

 "Ще ѝ потърся дисциплинарна отговорност и ще настоявам за наказание", каза той и увери, че вече е стартирал такава процедура. Министърът разграничи превенцията срещу насилието и случилото се в Перник и уточни, че и към двете теми трябва да се подхожда внимателно и отговорно. Вълчев коментира още, че задължителната предучилищна подготовка за чeтиригодишните ще стартира като мярка от 15-ти септември.

 "Там, където няма готовност и достатъчно места, ще предложим двугодишен отлагателен период. До две години може да изградим във всички градове необходимият брой детски градини, за да обезпечим местата за четиригодишните", обяви той и добави, че проблем с недостига на места има само в София и някои малки населени места.

 "Само в София до 3 г. ще остане такъв недостиг. Готови сме за такъв компромис. Дори да се преодолее този недостиг в София, трябва да продължи строителството на нови детски градини, за да няма предучилищни групи в училища, за да намалим средното запълване на деца над 25 в група", заяви министърът. Вълчев коментира, че тази мярка оказва много добър ефект върху развитието на децата.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ