+ Предложи новина
08.04.2015

Най-модерната университетска зала в България е 272 аудитория на СУ

Най-модерната университетска зала в България е 272 аудитория на СУ

  В 272-ра на СУ се провеждат всички големи изпити за кандидат-студенти. Там започват всички окупации и стачки, избират се ректори. Реално това е сърцето на Алма матер. Оттук са започнали много влюбвания и много бракове, каза деканът на Юридическия факултет, под чието пряко разпореждане е залата, каза проф. Сашо Пенов. В нея се приемат първокурсниците по право и се дипломират бъдещите юристи. 150 000 винта, 9 км профили, 10 км кабели, 100 кв. м фурнир. Залата е запазила духа на миналото в решетките на прозорците, разположението, банките. Но дигиталните технологии са на всяко студентско място, а акустиката - на ниво. Пред залата има възможност да се правят изложби или да се представят проекти. Решението за ремонта е взето от юристи, възпитаници на факултета, по повод 120-годишнина на Юридическия факултет. В рамките на дарителската кампания правистите събират повече от 150 000 лева, толкова дава и СУ. Останалата сума е фондация „Америка за България“. Строежът на Ректората започва на 30 юни 1924 година по проекти на френския архитект Анри Бреасон и българските архитекти Никола Лазаров и Юрдан Миланов. Университетът е проектиран павилионно в седем отделни блока. Три от тях са на парцела, дарен от Евлогий и Христо Георгиев и включват Ректората.

  Проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет на СУ: Направихме най-модерната университетска зала

   - Проф. Пенов, как успяхте да убедите колегите си да се обнови знаковата 272-ра аудитория?

  Всъщност идеята е на колеги юристи, които са завършили нашия факултет. Ремонт на аудиторията не е правен от нейното създаване през 1952 г. Във факултета се съгласиха, ръководството на университета ни подкрепи, от фондация „Америка за България“ решиха да се включат с финансиране, пари събраха и колеги юристи, от касата на университета също се отпуснаха и така започнахме. По време на ремонта се чуха всякакви приказки - как не трябва да се пипа залата, как ще се унищожат плочките пред аудиторията, как този ремонт никога няма да свърши. Имаше недоволни, че паркингът не може да се ползва заради строителните работи. Но аудиторията е готова, модерна и красивите стари елементи в нея са запазени. Дори специфичните плочки пред нея ги има - те са нови, но намерихме стария им производител, който ни ги направи специално.

  - Колко струва обновяването?

  Около 1,7 млн. лева. В аудиторията могат да се правят кинопрожекции (досега нямахме такава зала), има кабини за превод на няколко езика, има мултимедия. С едно копче преподавателят може да затъмни прозорците на залата. Банките са обновени, но механизмите им са запазени. На всеки 3 места има контакт, така че студентите да могат да включват таблети, лаптопи, телефони и т.н. Тази зала се използва от целия университет, а вече в нея могат да се правят конференции и срещи. На откриването сме поканили много колеги. Много съм доволен, че патриархът прие да освети залата.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове разговорен Английски
Бокс тренировки вкъщи
Математика за 3 клас
Курсове по Немски език цени
Уроци по Музика за 5 клас
Уроци по Рисуване Бургас
Дистанционно обучение Математика
Немски език онлайн
Тестове по Руски език
Школа по Английски език Варна
Курсове по Рисуване Пловдив
Аз мога повече Английски език София
Уроци по аржентинско Танго
Латино танци уроци видео
Курс Счетоводство
Английски език Бургас
Акустична Китара
Уроци по Английски online
Индивидуално обучение по Английски език в София
Езикови школи София Немски език
Класически Балет за деца
Курс Италиански Варна
Частни уроци по Испански цена
Уроци по висша Математика Варна
Уроци по Електрическа Китара
Уроци по Италиански София
Курсове Английски език София
Фризьорски курс Хасково
Бизнес Английски Онлайн
Двойно Счетоводство
История на авиацията
Учител по Немски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ