+ Предложи новина
16.01.2019

Над половината българи смятат, че училището трябва да възпитава

Над половината българи смятат, че училището трябва да възпитава

 Проучване на обществените нагласи по свързани с образованието теми показва, че 66% от пълнолетните българи подкрепят тезата, че училището, освен да образова, трябва и да възпитава. Това разбиране доминира във всички социални групи, независимо от социалния и материален статус на анкетираните, казват анализаторите от Алфа Рисърч.

 Анализаторите установяват, че докато има масова подкрепа за възпитателната роля на училището, значителен разнобой съществува по отношение на въпроса как да възпитава училището. Най-голяма част от българите (35%) смятат, че децата се учат най-вече от личното поведение и пример. Което обаче означава от примера на учители, но и на родители, роднини, публични личности. 28% са на мнение, че не толкова училището, колкото широката социална среда и социалните отношения, ценностите, моделите на успех в обществото са онези, които възпитават и които могат да подкрепят, или напротив, да действат в разрез с усилията на училището. Според 27% дисциплината е тази, която възпитава и когато учителите не знаят как да я постигнат това намалява резултата от техните усилия. 8% отдават водеща роля на книгите, филмите, изкуството.

 "Тези интересни и нееднозначни резултати показват, че хората ясно си дават сметка, че във възпитанието действа не един, а комплекс от фактори. Училището трябва да възпитава, но не може само то да възпитава. Ето защо, развитието на тази широко одобрявана идея, и още повече, превръщането й в стратегия, изисква да се намерят форми за по-голямо съзвучие и взаимна подкрепа между усилията на родители, училище, публични институции," коментират анализаторите.

 След като в началото на настоящия мандат управляващите поставиха образованието като приоритет в дейността си и заявиха поредица от мерки като увеличение на учителските заплати, модернизация на образователния процес, ефективно обхващане на децата от системата, оценката на широката общественост и родителите на деца в училищна възраст показва, че като най-успешни до момента се възприемат мерките за дигитализация на образованието (49.6%). Необходимостта от цялостна промяна на учебния процес, за да развива той пълноценно способностите на децата и да отговаря на съвременните комуникационни реалности се оценява особено високо от родителите.

 Около една трета от родителите смятат, че са налице позитивни ефекти от усилията за интегриране на деца с по-леки увреждания в общообразователните училища, както и от връщането обратно в клас на преждевременно отпадащи деца.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци в Пловдив
Курсове Рисуване
Балет курсови работи
Курсове по Английски за възрастни
Йога курсове Русе
Индивидуални уроци по Немски език София
Курс по Италиански език Бургас
Интензивни курсове по Немски език
Курсове по Английски Русе
Курс за Счетоводител
Уроци по Математика Варна
Уроци по Испански език Пловдив
Английски език online
Уроци по Салса Бургас
Курс по Италиански онлайн
Народни танци Надежда
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Курсови работи Информатика
Детски ясли в София
Варна Бокс
Английски за българи Онлайн
Уроци по Информатика Варна
Уроци по Китара за деца
Интензивен Курс по Френски
Салса Стамболийски
Курс Испански Пловдив
Тренировки по Волейбол в София за деца
Брейк танци София
Курс Английски език Русе
Индивидуални уроци по Немски език Варна
Курс по Психология
Български език и Литература 7 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ