+ Предложи новина
22.05.2017

Над 50 хиляди зрелостници полагат днес матура по избираем предмет

Над 50 хиляди зрелостници полагат днес матура по избираем предмет

  Днес е втората задължителна матура за зрелостниците по предмет по избор, както и изпитът по математика за седмокласниците за националното външно оценяване. Матурата за дванайсетокласниците започва в 08:00 ч., а изпитът по математика за седмокласниците – в 10:00 ч. 53 340 зрелостници се явяват на втората задължителна матура по предмет по избор. В Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит. Зрелостниците пишат с черен химикал, а седмокласниците – със син. За втората задължителна матура зрелостниците избират между 13 предмета. Най-желаният от тях е биология и здравно образование. На него ще се явят над 14 000 зрелостници. На второ място се нарежда английски език, следван от география и икономика. Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език - 81.

 За първи път тази дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7600 младежи са предпочели този вариант.

 Матурите тази година ще бъдат разделени на модули. Учениците ще могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матурата трае 4 астрономически часа. Изпитът за седмокласниците е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият - 90. Общият брой точки от двата модула е 100. В точки ще се изчислява и балът за влизане в гимназиите, като максималният е 500.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ