+ Предложи новина
27.11.2017

Над 30% от учениците в селските райони напускат класните стаи преждевременно

Над 30% от учениците в селските райони напускат класните стаи преждевременно

  Почти една трета (30,3%) от учениците в селските райони напускат класните стаи преждевременно. Това става ясно от мониторинга на образованието и обучението за 2017 година в България, който беше представен миналата седмица. Общият дял отпаднали ученици в страната е 13,8%, като в големите градове тази тенденция е много слабо изразена - само 2,8% от децата напускат преждевременно класните стаи.

 В малките градове пък този дял достига 13,8% през 2016 година. В този контекст ще се окаже трудно да бъде постигната националната цел от 11%, заложена в стратегията „Европа 2020“, става ясно още от мониторинга. Големият брой на отпадащите от клас подрастващи всяка година се свързва със социално-икономически фактори, трудности от образователен характер и във все по-голяма степен с емигриране. В тази връзка от тази година в страната действат на терен мобилни екипи. Тяхната задача е да бъдат  идентифицирани децата, които не ходят на училище, или учениците, които са изложени на риск от отпадане, и да се подобри обменът на информация между съответните институции и събирането на данни. Обсъжда се също така по-строгото обвързване на помощите за социално подпомагане с участието в образованието.

 Мониторингът повтаря и извода от международното изследване PISA 2015, че и при трите изследвани предмета – четене, математика и природни науки, делът на учениците с ниски постижения остава един от най-високите в ЕС. През 2015 година слабите резултати в България са около два пъти повече спрямо средните резултати за ЕС: Макар и ниските резултати да са особено проблемни сред учениците в неравностойно положение, те са относително високи и за целия социално-икономически спектър. Това предполага, че социално-икономическият статус сам по себе си не може да обясни като цяло лошите резултати на България според PISA. Влияние върху това оказва системата на образование, свързана с учебни програми и преподаване.

 Приблизително всеки трети българин между 30 и 34 години е със завършено висше. По този показател страната ни отчита напредък, като през 2013 г. е делът им е бил 29,4%, а през 2016 г. нараства до 33,8%. Като цяло броят на студентите обаче намалява в рамките на 5 академични години (2012 – 2016) с 12% и достига 250 000. Този факт отразява както демографски фактори, така и все по-честото предпочитане на българите да учат в чужбина.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски Варна
Народни танци София Студентски град
Подготовка за матура по Математика
Шофьорски Курсове Младост
Курсове по Френски в София
Как се учи Английски
Курсове по Руски София
Курс по Счетоводство София
Курсове по Норвежки език
Как да науча Немски език
Курс по Шведски
Уроци по Плуване за деца Бургас
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
История на бмв
Тренировки по Футбол за деца София
Индивидуални уроци по Италиански
Искам да уча Английски
Хип Хоп танци Пловдив
Йога упражнения за начинаещи
Школа по Ориенталски танци Плевен
Курс по Италиански
Шофьорски Курсове Ямбол
Курсове по Немски език Русе
Диалози на Английски език
Школи по Народни танци София център
Школа по Пиано за начинаещи pdf
Курс Испански
Спортни танци клипове
Курс Испански език Варна
Матура по География и Икономика
Частни уроци по Литература Плевен
Упражнения по Немски език онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ