+ Предложи новина
20.03.2018

Над 1200 лева ще достигне основната заплата на новоназначените учители

Над 1200 лева ще достигне основната заплата на новоназначените учители

 До над 1200 лева ще достигне основната заплата за новоназначените учители без стаж в края на 4-годишния мандат на кабинета „Борисов”. През миналия май възнаграждението на младшите преподаватели е било 660 лева. Нарастването ще е двойно и ще продължи да расте, като може да достигне и 1300 лева. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че увеличението на учителските заплати е един от начините за привличане към образователната система на млади преподаватели.

 „Няма по-важен фактор от възнагражденията на учителите. Поели сме ангажимента към двойно увеличаване на възнагражденията и това трябва да увеличи склонността на повече млади хора за включване в педагогическата професия”, каза просветният министър. По думите му след около 10-15 г. в образователната система се очаква да има недостиг на учители. „Това е тема, към която сме заострили вниманието и сме предприели действия. Важно е не само да обезпечим системата с педагогически специалисти, но и във всички населени места, дори най-малките, да има достатъчно учители”, каза той. Затова и моделът на разпределение на средствата е бил променен, като се стъпва на политиката, че водещият разход е именно за учителите. И финансирането на системата трябва да бъде настроено за това предизвикателство, уточни министър Вълчев.

 Той бе в Пловдив, за да участва в национална конференция „Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование“, която се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В конференцията взеха участие ректорът на университета проф. Запрян Козлуджов, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, шефката на РУО-Пловдив Иванка Киркова, на „Социално подпомагане” под тепетата Надя Танева и др.

 „Близо 2 % от децата са със специални образователни потребности (СОП) и те имат нужда от ресурсни учители. Ние ревизираме концепцията за приобщаващо образование, която е заложена в Закона за предучилищното и училищното възпитание. По отношение на децата със СОП това включва възможност да се предостави подкрепа за тези деца във всяка една образователна институция. Тоест, те да се обучават интегрирано заедно с другите деца”, обясни просветният министър. Той бе категоричен, че в сърцевината на тази концепция е всяко едно дете да има възможност да се обучава интегрирано, заедно с другите деца, като получава специфична подкрепа.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ