+ Предложи новина
09.08.2016

Над 11 млн. лева струва на бюджета на МОН съкращаването на 4500 учители

Над 11 млн. лева струва на бюджета на МОН съкращаването на 4500 учители

  11,1 млн. лева струва на бюджета на Министерство на образованието и науката съкращаването на 4500 учители. Това става ясно от проект за постановление, което правителството ще разгледа в края на месец август. Вносител на постановлението е вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева. Проектът предвижда правителството да одобри допълнителни трансфери в размер на 14 143 735 лв., които ще бъдат платени на общините за финансиране на "Оптимизация на училищната мрежа", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Без свободен час в училище". Парите са за сметка на бюджетната програма на МОН "Осигуряване на качеството в системата на предучилищното и училищно образование" за 2016 г. Най-голям дял от парите, които общините ще получат - 11,1 млн. лв. са за оптимизиране на вътрешната структура на училищата. С тях ще бъдат обезщетенията по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г. "По модула се предоставят допълнителни средства за изплащане на обезщетения на персонала при намаляване на числеността му поради промяна в структурата и състава му, както и обезщетенията при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание", пише още в документацията.

 Заради пенсионирането и съкращаването на 4500 учители, миналата седмица от Агенцията по заетостта обявиха, че се търсят спешно 1400 учители, които да поемат образованието на учениците от 15 септември. Според анализи на МОН в следващите години трябва да бъдат пенсионирани общо 45 000 учители. Интересът на кандидат-студенти и студенти към професията обаче е минимален.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ