+ Предложи новина
14.06.2016

Над 1000 лв. основна заплата за румънските учители със стаж между 1 и 6 г.

Над 1000 лв. основна заплата за румънските учители със стаж между 1 и 6 г.

  Румъния вдига с 10% заплатите на служителите в сферата на здравеопазването и образованието, които са в началото на трудовия си стаж, писа румънският вестник "Капитал", цитиран от БТА. Увеличението ще засегне 650 000 души и ще коства на бюджета 870 млн. леи (около 377 млн. лева) тази година и 2.6 млрд. леи (1.1 млрд. лева) следващата, съобщи министърът на труда Драгош Пъслару, цитиран от агенция "Медиафакс". Законът ще изравни и заплащането на служители на една и съща длъжност и с едни и същи отговорности. Сега се случва те да получават различни заплати, защото са започнали работа по различно време. Постепенните увеличения на минималната заплата в последните години доведоха до положение, в което работещите отдавна получават по-ниски заплати от започналите наскоро. Въвеждат се и критерии за оценка на работата, които да носят бонуси.

 Предвижданията на наредбата ще се приложат в две фази, като първата ще влезе в сила на 1 август т.г., а цялата щатна таблица ще бъде приложена от декември 2017 г. След увеличението от 10%, заплатите на постъпващите на работа служители в сферата на здравеопазването ще бъдат по-атрактивни, коментира "Капитал". Изчисления на БТА показват, че стартовото заплащане на един лекар ще бъде между 1026 лв. и 1278 лв., а на медицинска сестра - между 850 лв. и 1059 лв., също в зависимост от стажа.

 Заплатата на лекар специалист в служба за спешна помощ или спешен център ще бъде между 1897 лв. и 2362 лв. Служителите ще получат и бонус от 2% от 1 август, когато правителството ще въведе система за премии в здравеопазването. В образованието служителите, които са в началото на трудовия си стаж, също ще получат увеличение от 10% като е определена и щатна таблица с номинални стойности на заплатите с цел премахване на съществуващите несъответствия. Например, на учител с висше образование, първа учебна степен, със стаж между една и шест години, основната заплата ще бъде между 823 лв. и 1025 лв., а на нов учител - между 738 лв. и 919 лв. За университетски преподавател със стаж в образователната система между 6 и 10 години, основната заплата ще бъде между 1298 лв. и 1504 лв. и ще нараства постепенно в зависимост от стажа, достигайки при преподавателите с над 40 годишен стаж, до 3010 лв.

Източник: www.dnevnik.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Български език за 7 клас
Английски уроци онлайн
Клуб по Народни танци Пловдив
Да научим Английски у дома
Уроци по Математика Лозенец
Курс по Счетоводство София
Улични танци
Учители по Математика София
Курс по Испански Стара Загора
Тренировки по Баскетбол за деца Варна
Частни уроци по Български език и Литература София
Тренировки по Баскетбол в Пловдив
Уроци по Рисуване за любители
Частни уроци Английски
Курс Английски Бургас
Web design курсове
Тренировки по Бокс
Упражнения по Руски език
Онлайн уроци по Математика
Уроци по Руски език
Уроци по Математика Обеля
Балетни школи София
Уроци по Английски за деца
Английски език видео уроци
Домашно по Математика за 7 клас
Бокс тренировки Варна
Уроци по Биология 8 клас
Курсове по Графичен Варна
Езикови школи в София
Курсове по Немски език цени
Уроци по Испански език Хасково
Курс Компютърна грамотност
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ