+ Предложи новина
12.05.2015

Национално външно оценяване по четене през ноември за деветокласниците

Национално външно оценяване по четене през ноември за деветокласниците

  Специалистите в образователното министерство са на мение, че способността на децата да четат с разбиране касае не само подготовката им по български и литература. Заради неумението си да боравят с текст много от тях се провалят на изпити по природни науки, защото не са в състояние да извлекат информацията от него. Заради това целият випуск, който ще бъде в девети клас следващата учебна година, ще бъде подложен на национално външно оценяване по четене през ноември.

  Заложено е това да обхване около 55 000 ученици, колкото е броят на сегашните осмокласници. При тях ще се оценява именно функционалната грамотност, тоест способността им да работят с текста, а не просто да четат механично. Външно оценяване ще има и за децата от пети клас. Тези два изпита ще се проведат еднократно, но освен това ще се въведе и ежегоден текст за езикови умения при първолаците. Всъщност на практика малките деца ще бъдат подлагани на няколко теста. Единият от тях е свързан с края на предучилищната им подготовка, когато ще се прилага "методика за диагностика" на степента на училищна готовност. В края на първи клас те отново ще бъдат тествани за езиковото си развитие.

  Това не е изпит, за който се получават оценки, а стремеж да бъдат идентифицирани малчуганите, които отсега проявяват затруднения при боравенето с езика и четенето, които по-късно биха се отразили върху способността им да учат ефективно.


Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ