+ Предложи новина
04.05.2017

Национална гимназия във Варна ще стане средно училище

Национална гимназия във Варна ще стане средно училище

 Новият просветен закон принуди варненската хуманитарна гимназия "Константин Преславски" да бъде преобразувана в средно училище. Досега тя имаше статут на национално учебно заведение. С новите правила такъв статут трудно се постига, отделно от това законът забранява прием на деца след 4-ти клас, какъвто гимназията осъществяваше.

 Единственият вариант училището да запази и класовете, и преподавателския състав, бе да се преобразува в средно. Решението бе взето най-напред от педагогическия съвет на школото, а след това и от варненския общински съвет. Всъщност новият закон допуска прием в гимназии след 4-ти клас, но само за математически училища и такива по природни науки. Варненската хуманитарна гимназия имаше проблем и с паралелката по хореография, тъй като законът дава възможност само на музикални училища да разкриват такива в рамките на една община. Служебният министър Николай Денков обаче реши въпроса с промяна на план-приема за следващата учебна година. Възможност да обучават по хореография получиха и други школа в страната, сред които столичното 144-то "Народни будители".

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ