+ Предложи новина
31.01.2020

На заседания в Сандански тайно приеха промените в Закона за висшето образование

 Дългоочакваните промени в закона за висшето образование, които се обсъждат от над 1 г. и въвеждат цял куп новости - от мораториум върху разкриването на нови университети до ограничаване на т.нар. "летящите професори", са приети тайно от депутатите от парламентарната просветна комисия.

 Поправките трябваше да бъдат гласувани днес на 2-ро четене в комисия, но се оказа, че голяма част от тях вече са приети - на изнесени заседания на комисията в Сандански. За извънредните изнесени заседания, провели се на 19-и и 20-и януари т.г., нямаше съобщения на сайта на парламента, каквато е обичайната практика. Не е ясно какво е наложило те да се провеждат тайно от медиите. На тях не са били поканени освен журналистите, но и ключови страни, които имат отношение към закона - например Националното представителство на студентските съвети. Вчера се проведе редовно заседание на въпросната комисия, на което се обсъждат малкото останали текстове от мащабните поправки, около които няма особени спорове.

 Най-спорните текстове обаче вече са приети. Така например ГЕРБ са прокарали намерението си ректори и декани да могат да бъдат лица само до 65-годишна възраст. Предложението между 1-во и 2-ро четене е направено от депутата от ГЕРБ Джема Грозданова, която е предложила на ръководна длъжност в родните университети да не могат да се избират лица, "които към датата на избора са навършили 65-годишна възраст". Тя и колегите й настояват и мандатът на лицата, избирани на ръководните длъжности - като ректор, декан, директор на департамент, филиал и колеж и техните заместници, да се прекратява предсрочно, освен в случаите по чл. 35 (т.е. по тяхно желание или при отзоваване от Общото събрание), и при навършване на 65 години. В тези случаи органът, който ги е избрал, т.е. Общото събрание, следва да проведе частичен избор в срок до 2 месеца. Не е ясно как ще бъде приета поправката от университетското съсловие, някои от които са на мнение, че тя е ограничаваща и дискриминационна.

 Прието е и революционното предложение един университетски преподавател да участва в акредитацията само на  едно висше учебно заведение, което дълго години бе стопирано от силното университетско лоби сред депутатите и което следва да ограни т.нар "летящи професори". По него вчера са получени редица възражения от университети - например юридическия факултет на СУ, които наивно са смятали, че промените ще бъдат разглеждани днес, както е обявено, и не са имали представа, че ключовите поправки отдавна са гласувани от комисията. Шефката на комисията Милена Дамянова коментира, че промените в закона са внесени още през август 2019 г., въпросната поправка е била обсъждана отдавна и досега по нея не е имало постъпили становища, затова и няма да се гледа наново.

 Депутатите са приели още текстовете за договорите за управление, които занапред ректорите на вузове ще трябва да подписват с министъра на образованието. Идеята е по този начин те да носят по-голяма отговорност пред обществото.

 Министерският съвет, а не депутатите, ще приема Националната карта на висшето образование, която ще определи в кой регион какъв университет да има, са решили още депутатите. Идеята на МОН беше въпросната карта, която ще определи профилната и териториалната структура на висшето образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии, да се приема от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Смисълът на това бе документът да има по-голяма устойчивост и да не може да се променя току-така, а само след решение на парламента. Председателят на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ обаче е предложила, а депутатите са приели, картата да се приема от МС, и то по предложение на министъра на образованието.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Пиано online
Курсове по Английски
Курсове Немски София
Курсове за готвачи
Уроци по Английски език Пловдив
Народни танци в Люлин
Народни танци Студентски град
Школа за Китара
Индивидуално обучение по Английски език Варна
Частни уроци по Испански София
Уроци по История софийски университет
Матура по БЕЛ за 12 клас
Тренировки по Футбол за деца София
Онлайн Руски език
Частни детски градини Хаджи Димитър
Групи Балет
Курс Счетоводство Бургас
Изучаване на Английски
Немски за деца
Курс по Френски език за начинаещи
Висша Математика 1
Частни уроци по Китайски език София
Уроци по БЕЛ за 7 клас
Плуване уроци
Матура География
Уроци по уличен танци
Курсове по Английски език Варна
Курсове по Счетоводство
Частни уроци по Математика Стара Загора
Уроци по Испански Варна
Уроци по Английски език в Люлин
Тренирай с настроение Зумба
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ