+ Предложи новина
30.12.2016

На ученически лагер: с медицинска бележка, уточнено меню за хранене и без ротативки

На ученически лагер: с медицинска бележка, уточнено меню за хранене и без ротативки

  За да отидат на екскурзия или лагер, децата вече ще трябва да представят 3 дни по-рано бележка от личния лекар, че не са заразно болни или контактни. Директорите на учебните заведения ще сключват договори с туроператорите, в които са описани и най-малките подробности, включително менюто. А обектите за настаняване трябва да изнесат от коридорите ротативките и да блокират каналите с предавания за възрастни.

 Тези и още доста правила регламентира новата Наредба за детските и ученическите туристически пътувания. Тя все още не е в сила за пътуванията през зимната ваканция, но след обнародването си в Държавен вестник ще важи за зелените училища и лагерите напролет. Отнася се също за екскурзионни летувания, походи, ски ваканции, лечебно-оздравителни лагери и тематични ваканции с учебна и възпитателна цел.

 Както и досега, директорите на учебни заведения ще сключват договор с туроператора. В него ще се описва подробно видът транспорт, часът и мястото на тръгване, както и очакваното време за пристигане. Ще се описва местоположението на всички туристически обекти от програмата, както и местата за настаняване с категорията и броят нощувки. Трябва също изрично да се впише заведението за хранене, като се приложат и менютата. Десет дни преди пътуването директорите имат задължението да пратят уведомително писмо до Регионалното управление по образованието, което пък до 7 дни трябва да върне одобрение, може и по електронна поща. 

 Изискванията към туроператора са да бъде вписан в Националния туристически регистър. Ще се иска писмено съгласие от родителите децата им да участват в пътуването, задължително семействата и децата ще минат инструктаж. Освен да издаде командировъчните на учителите, директорът ще трябва да събере и бележки от учениците, че не са болни или контактни. Не могат да заминат с групата деца с декомпенсирани хронични заболявания, контактни със заразно болни, боледуващи в момента или ненавършили 3 г.

 След одобрението на РУО туроператорът трябва да уведоми Българската асоциация по безопасност на храните за режима на хранени и обектите, а в РЗИ да прати адресите на ресторантите и копие от менюто. Цялата документация трябва да се съхранява в училището 1 г. С децата могат да пътуват учители, възпитатели, психолози, педагогически съветници и медицински специалисти по преценка на директора. Ако екскурзията е зад граница, в групата трябва да има и представител на туроператора. Наредбата въвежда регламент на всеки 5-7 деца в предучилищна възраст да се пада по един възрастен, при по-големите трябва да има по един възпитател на 10-15 ученици. Главният ръководител разполага с копия на ваучера, потвърдена резервация, застраховка, заповед на директора и заверен списък на децата. Туроператорската компания пък трябва да осигури аниматори, гидове и планински водачи. Остава изискването да се пътува само в светлата част на денонощието при осигурен сън поне 8 часа. В новата наредба е описано още, че превозното средство трябва да има оборудвана аптечка, в която са на разположение включително шини за врат, ръка, крак, 50-метрово въже и акумулаторен фенер.

 При настаняването списъкът на разпределението на децата по стаите ще се оставя на рецепцията. Още при пристигането трябва да се направи инструктаж, на който да присъства и хотелиерът, като се посочат местата на аварийните изходи и пожарогасителите. Наредбата изисква децата до 5 клас да се настаняват до втория етаж. Забранено е стаите да се заключват. Задължително е да са обезопасени балконите, стълбищата и контактите. В същото време е забранено да има игрални автомати, ротативки и други машини за хазартни игри. Кабелната телевизия в стаите трябва да е с блокирани порноканали.

 Приключенските лагери сред природата пък трябва да са в ограден терен с два входа, знамена и указателни табели за температурата. Задължително е и видеонаблюдението. Освен тоалетни, занимални и спортни площадки, трябва да има също лятна естрада с озвучаване и осветление, танцова площадка, медицински кабинет и изолатор, покрити беседки.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ