+ Предложи новина
13.05.2022

На прага на матурите МОН обяви промени в изпита

  Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

 Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

 До 17 май т. г. се издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити.

 Първата задължителна матура е по български език и литература и ще започне в 8,30 ч. на 18 май т.г. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал. 46 661 души са заявили желание за участие в този изпит. Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май т.г. също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници.

 За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

 Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

 От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници. В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.

Източник: www.dariknews.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Брейк танци Пловдив
Езикови курсове Испански
Курсове по Италиански Бургас
Английски език видео уроци
Курс по Английски език Стара Загора
Частни уроци по висша Математика Варна
Частни уроци по Литература Пазарджик
Уроци по Плуване за деца Бургас
Как се учи Английски език
Зумба танци
Курс по Френски онлайн
История за любовта
Уроци Пиано Варна
Курс по Йога за начинаещи
Курс по Английски език Стара Загора
Курс по Фотография Варна
Интерактивни уроци по Английски език
Тренировки Кик Бокс София
Клубове за Народни обичаи
Азбука на Френски
Учителка по Английски
Частни уроци по Испански
Частни уроци по Математика Хасково
Курсове по Немски език
Уроци по Математика Красна поляна
Уроци по Биология и Химия Пловдив
Балетна школа София Модерен Балет
Частна детска градина София Младост 4
Уроци по Салса танци
Курсове по Фризьорство
Online Английски език
Курс по Италиански
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ