+ Предложи новина
29.08.2016

На поправителната сесия тестват новия начин на провеждане на матурите

На поправителната сесия тестват новия начин на провеждане на матурите

  Минимум 1 час зрелостниците няма да могат да излизат от класните стаи, където се провеждат поправителните матури, става ясно от съобщение на просветното министерство за предстоящата сесия. На тези изпити ще се тества нов начин на провеждането им, целящ да изключи възможностите за преписване в тоалетните и пр. Изпитът ще протече на модули, като след всеки модул зрелостниците ще запечатват отговорите си в плик и ще го предават на комисията.

 Задължителната матура за всички ученици - по български език и литература, ще бъде разделена на три модула. Първите два модула са по един астрономически час, а за писането на есе/тема децата ще имат 2 часа в третия модул. По същия начин е разпределено времето за изпитите по френски, немски, руски, испански и италиански език, история и философия. По английски и география първият модул ще бъде 1 час, а вторият и третият - по 1.5 часа. Матурите по математика, химия, биология и физика ще се провеждат на два модула - първият ще е 1.5 часа, а вторият - 2.5. Докато тече съответният модул, зрелостниците нямат право да напускат изпитната зала.

 5275 зрелостници са подали заявление за явяване на зрелостен изпит по български език и литература, който е днес. За втората задължителна матура по предмет по избор са подали заявления 6983 зрелостници. Най-много от тях - 3179 младежи, са предпочели география, 2491 - биология, а 289 - английски език. Втората матура ще се проведе на 30 август в 215 училища. Резултатите от поправителната сесия ще бъдат обявени до 12 септември и някои университети ги изчакват за допълнителен прием.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ