+ Предложи новина
08.07.2015

На опашката сме по учещи възрастни

На опашката сме по учещи възрастни

  България заема незавидното предпоследно място в ЕС по брой на възрастни, заети в т.нар. "учене през целия живот". Доста зле е положението и с ранно отпадащите от училище деца, чийто брой расте. Това са част от изводите от годишния доклад на просветното министерство за изпълнението на Стратегията за учене през целия живот в периода 2014-2020 г.

 Страната ни се движи с твърде слаби темпове към набелязаната цел за 2020 г. - 5% участие на населението между 25-64 г. в учене през целия живот, констатират авторите на доклада. За 2014 г. се регистрира незначително повишаване на дела на хората, участвали във формално или неформално образование или обучение - само с 0.1 п.п. до 1.8%. По този показател България е на 27-о място в ЕС, като след нас е само Румъния (1.5%). За поредна година се увеличава и дистанцията ни със средната стойност за страните в ЕС, където около 10.7% от възрастните учат - за 2014 г. тази разлика стига до 8.9%. Въпреки колебливото нарастване на учещите се възрастни през последните 3 години през 2014 г. броят им намалява значително - с близо 20%, сочат още данните. Ако през 2013/2014 г. ангажираните във формално образование възрастни са 60.5 хиляди, или 7.8% от общия брой на учещите във формалното образование, то през 2014/2015 г. броят им спада до едва 48.6 хиляди (6.4%), обучавали се в 294 общообразователни и професионални училища, гимназии, колежи и в 362 центъра за професионално обучение.

 Като причини за катастрофално ниския процент на участие в учене през целия живот са посочени нежеланието на работодателите да инвестират в дългосрочно обучение на подчинените си, както и ниската мотивация на потенциалните учещи относно личния им просперитет след завършване на обучението. Въпреки всичко това и планираните инструменти за подкрепа на възрастни обучаеми са много малко, отчитат експертите. Слаби са резултатите ни и по отношение на ранно отпадащите от училище деца, чийто брой расте. За 2014 г. делът на преждевременно напускащите образователната система у нас е 12.9%, докато година по-рано той е бил 12.5%. Т.е. всеки осми българин е напуснал училище последните години преждевременно, без да придобие средно образование. Показателят се влошава и спрямо средните европейски нива (11.1%), като авторите на доклада констатират "силно отдалечаване" от родната цел за 11% ранно отпадащи през 2020 г. Прогнозата е дори отпадащите ученици да стигнат 15.1%. На този фон планирането на задачи в тази област е "твърде ограничено и недостатъчно", заключават авторите на доклада.

 Две са областите, по които докладът отчита известен напредък. През 2014 г. заетостта сред лицата между 20 и 64 г. се увеличава с 1.5% спрямо м.г. и достига 65.1%. Въпреки това обаче, ако тези темпове се запазят, заложената цел от 76% заети хора няма да бъде достигната, посочват експертите. Расте и броят на завършилите висше образование лица между 30 и 34 г. - от 29.4% за м.г. на 30.9% т.г., като целта ни до 2020 е младите висшисти да са 36%.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Матура по География
Учител по Математика София
Училище по Фризьорство
Уроци по Плуване София
Лесен Английски
Уроци по Плуване в Пловдив
История и цивилизация за 6 клас
Интензивен Курс Английски
Уроци по компютри
Частни детски градини Лагера
Латино танци за деца Варна
Курс по Немски език
Частни уроци по Английски Младост
Езиков курс Немски София
Народни танци в Пловдив Кючук Париж
Частни детски градини Банишора
Английски език първо ниво
Онлайн уроци по Английски
Кик Бокс Варна
Английски език упражнения
Индивидуално обучение по Английски език в София
Онлайн курс по Английски език
Гръцки език за напреднали
Английски b1
Английски език граматика
Уроци по Хип Хоп танци 2008
Изучаване на Английски Онлайн
Матура Български
Компютърна грамотност за начинаещи
Индивидуално обучение по Английски език Пловдив
Уроци по Пеене София
Курс по Компютърна грамотност
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ