+ Предложи новина
04.01.2017

На места ваканцията на учениците е удължена заради грипа и очаквания студ

На места ваканцията на учениците е удължена заради грипа и очаквания студ

 Ваканцията на учениците на места в страната е удължена до 9 януари заради грипна епидемия. Според заповед на Министерството на образованието и науката първият учебен ден след празниците е 5 януари, но заради високите нива на заболеваемост няколко общини дадоха още няколко дни почивка на децата.

 От днес в област Стара Загора е обявена грипна епидемия, а учениците са във ваканция до 9 януари. Причината е, че през последните дни регистрираната заболяемост в региона се е покачила на 370 на 10 000 души. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) препоръчват ограничаване на социалните контакти до отшумяване на епидемията, преустановяват се свиждането в болниците, женските и детските консултации. В заведенията за доболнична помощ се препоръчва откриването на грипни кабинети.

 Със заповед на кмета на Община Рудозем Румен Пехливонов, четвъртък и петък са обявени за неучебни дни и на територията на общината. Причината за това е големият брой болни от остри вирусни заболявания ученици.

 Ваканцията и на учениците в Пловдив се удължава с два дни. Ако епидемична обстановка не наложи промяна, училищата ще отворят врати на 9-ти януари, понеделник. Заповедта за удължаването на ваканцията е подписана от кмета на града Иван Тотев. От 30 декември и в област Габрово е обявена грипна епидемия. Поради тази причина дните 5 и 6 януари 2017 г. са обявени за неучебни на територията на Габровска област, с изключение на училищата от община Севлиево.

 Дните 5 и 6 януари се обявяват за неучебни и в Добрич, съобщиха от общината. Кметът Йордан Йорданов вече е издал заповед за удължаване на ученическата ваканция, предвид очакваното влошаване на метеорологичните условия в близките дни. Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква рязък спад в температурите, силен вятър и застудяване. По тази причина от общината допускат невъзможността отоплителните инсталации в училищата да постигнат необходимите температури за нормалното и безопасно пребиваване на учениците в тях. 5 и 6 януари ще бъдат неучебни дни и за учениците в община Бургас, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Виолета Илиева. По думите й до края на днешния ден се очаква и официалната заповед на кмета Димитър Николов.

 "Още преди началото на ваканцията, имахме предепидемична обстановка. Съобщиха ни, че има и проблеми с Топлофикация в някои комплекси, а в края на седмицата се очакват много ниски температури", обясни Илиева. Тя допълни, че детските градини няма да бъдат затворени. Коледната ваканция за учебните заведения в област Перник преминава в грипна. Учениците трябваше да влязат в класните стаи на 5 януари, но заради завишената заболеваемост, почивката след новогодишните празници се удължава. От РЗИ-Перник съобщиха, че учебните занятия ще бъдат възстановени на 9 януари - понеделник. Перник бе първият град в страната с обявена грипна епидемия около Коледните празници.

 5 и 6 януари ще бъдат неучебни за училищата във Варна, съобщиха от пресслужбата на общината в крайморския град. Заповедта е на кмета Иван Портних. Ваканцията за учениците в Хасково и региона също се удължава до петък включително заради усложнената грипна обстановка.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога начинаещи
Курс по Маникюр
Салса танци
Аз уча Немски език
Онлайн уроци по Пиано
Народни танци за деца
Школа по Математика София
Учи Английски
Курсове Ноктопластика Пловдив
Латиноамерикански танци за деца
Лесно учене на Английски
Курс по Компютри
Курсове по Немски език Пловдив
Уроци по Български език за чужденци онлайн
Уроци по Английски език за матура
Школи за Народни танци Варна
Уроци по Английски Пловдив
Компютърна грамотност за начинаещи
Висша Математика 1 част
Урок по Български език
Да учим Английски
Английски език за начинаещи
Курсове по Немски онлайн
Частна детска градина София Драгалевци
Уроци по Пеене онлайн
Матура Български език
Латино танци за начинаещи Варна
История на Англия
Учител по Математика Младост
Клубове за Народни танци Стара Загора
Тренирай с настроение Зумба
Курсове по Народни танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ