+ Предложи новина
18.11.2016

МВР предупреждава за телефонна измама насочена към учителите

МВР предупреждава за телефонна измама насочена към учителите

  От МВР са предупредили с официално писмо образователното ведомство за нова схема на телефонна измама, при която жертви най-често стават учители. Измамникът се представял за началник на Районно управление на МВР и казвал, че му е необходим преводач за задържан чужденец. Молел да бъдат изпратени пари около 200-300 евро по Уестърн Юнион, тъй като задържаният нямал средства. Обещавал после парите да бъдат възстановени в районното управление. Възможно е да се поиска и закупуване на ваучери за зареждане на СИМ-карти за предплатена мобилна услуга, чиито кодове се диктуват по телефона. Телефонните номера на учителите измамникът научавал обикновено от директорите на съответните училища, с които се е свързал преди това.

 Две жени от Русе, едната от които е учителка, бяха измамени неотдавна по тази схема, общо са дали 5270 лева.
Директорката на училището, в което работи учителката, й се обадила по молба на полицията, за да окаже съдействие за превод от английски. Дала й телефонен номер, на който да позвъни. Тя се обадила малко след 10.00 часа, като на повикването й отговорил мъж, който се представил за "инспектор Димитров". Той й казал, че ще трябва да извърши превод от английски на задържано лице.

 Последвали няколко повиквания от "инспектора", при които той я накарал да купи ваучер за мобилен оператор на стойност 10 лева, кутия цигари, както и да преведе сумата от 250 лева на човек в Сърбия, които щели да й бъдат възстановени в полицията. Жената изпратила парите по една от международните мрежи за парични преводи, продиктувала кода на "инспектора" и тръгнала към сградата на областната дирекция на МВР. Там обаче той не я посрещнал, както се разбрали предварително, нито отговорил на позвъняванията й. Тогава тя разбрала, че е измамена.

 Преди месец от МВР за пореден път предупредиха хората да не се поддават на провокации за предоставяне на пари във връзка с полицейски действия, тъй като служителите на реда не търсят съдействие от граждани по този начин. Всяко длъжностно лице носи отличителни служебни знаци, по които може да бъде разпознато, и разговор по телефона не може да бъде причина за предоставяне на средства на непознат.

Източник: www.dir.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Онлайн уроци по Френски
Курс Компютърна София
Школа по танци София
Народни танци в Пловдив Кючук Париж
Курс по Маркетинг
Частна детска ясла София Гео Милев
Урок по Японски за начинаещи
Немски език нива
Уроци по Немски език София
Клуб по Народни танци
Уроци по Холандски език
Курсове по Български
Онлайн курс по Английски
Балетна школа София Класически Балет
Курсове по Италиански София
Уроци по Химия
Английски език Люлин
Бизнес Английски Онлайн
Уроци по Плуване за деца Варна
Курсове по Гръцки
Школи по Английски език Стара Загора
Курсове Турски език
Английски за 3 клас
Частни детски градини Люлин
Частни детски градини Банкя
Курсове по Руски език Пловдив
Онлайн Френски език
Обучение по Графичен
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Клуб по Народни танци Пловдив
История на БГ
Частни уроци по Испански Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ