+ Предложи новина
02.11.2015

МОН възнамерява драстично да ореже часовете по 10 предмета в гимназиите

МОН възнамерява драстично да ореже часовете по 10 предмета в гимназиите

  Университетски и училищни преподаватели се обявиха против радикалното намаление на часовете от философския цикъл в гимназиите. Просветното министерство възнамерява драстично да ореже часовете по 10 предмета в езиковите и математическите гимназии с новия учебен план. Учители обаче окачествиха предложенията на МОН като действия на слон в стъкларски магазин и призоваха философията да не се маргинализира за сметка на гражданското образование. Проектът на МОН свива чувствително часовете по философския цикъл, включващ психология и логика, етика и право и философия. Занапред от тези три предмета ще остане само философията, която ще се учи от осми до десети клас с общо 90 часа. Така намалението в профилираните гимназии е с цели 72 часа по-малко, а в професионалните - с 54 часа по-малко. Идеята на МОН е тази липса да се компенсира с часовете по гражданско образование от 9-и до 12-и клас, за които са предвидени 139 часа. 

 Преподаватели от различни университети обаче смятат, че часовете падат под санитарния минимум както за сформиране на норматив, така и за сериозно представяне на съдържанието. Според тях философията се пренебрегва незаслужено и ще стане просто допълващ предмет за най-различни преподаватели. Янка Такева от Синдиката на българските учители съобщи пред БНТ, че поне 400 учители по философия ще трябва да работят с намален норматив и с по-ниски заплати или ще отидат на борсата. 

 "Става дума за връщане на идеологическа, неакадемична дисциплина в училище (гражданското образование - бел.ред.), което ще застраши фундаменталната подготовка на българските младежи. Философията осигуряваше цялото това образование чрез ценности, през критично мислене, т.е. тя даваше възможност за развитие на личността на ученика, а не за съобщаване на някакви технически факти за институции, за права на човека, което ние не отричаме, но досега то се е съдържало в подготовката по етика и право и по философия в 11-и клас", коментира проф. Вихрен Бузов от Философския факултет на ВТУ, подкрепен от преподаватели от Софийския, Пловдивския, Югозападния университет и НБУ. От Сдружението на университетските преподаватели също възразиха в отворено писмо срещу орязването на часовете по философия и срещу непрозрачния начин на вземане на решения. Оттам призоваха да се направи широка дискусия за въвеждането на гражданско образование като отделен предмет, допълва редакцията. 

 "Това не е окончателният текст, а само предложение, огласено за широка публична дискусия. МОН е отворено към различни идеи, очакваме всякакви предложения", коментира пред БНТ Коста Костов, главен експерт в министерството. По-късно и зам.-министър Ваня Кастрева коментира, че търсят обществено съгласие по предложените промени и след като те бъдат обобщени след двуседмично обсъждане, министърът на образованието ще се произнесе по окончателния вариант. Така за три дни, след натиск на началните учители, МОН ревизира позицията си за удължаването на учебната година, което ще засегне доста по-малко ученици от планираното.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ