+ Предложи новина
16.11.2016

МОН въвежда точковата система за оценяване на учениците

МОН въвежда точковата система за оценяване на учениците

  Новият държавен образователен стандарт за оценяване на учениците предвижда възможност за оценяване в точки. Става въпрос за националното външно оценяване след 4, 7 и 10 клас, и за държавните зрелостни изпити. Въвежда се скала за преобразуване на оценките, получени в училище, като за отличен (6) се дават 50 точки, за много добър (5) – 39 точки, за добър (4) – 26, а за среден (3) – 15 точки. Оценяването с точки се счита за по-прецизен и точен метод за измерване на резултатите на учениците. Това каза Станимир Цветков – начални отдел в Центъра за контрол и оценка на качеството в училищното образование по време на конференция „Създаване на качествено учебно съдържание в условията новия Закон за предучилищното и училищното образование“, организирана от издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“ на 9 ноември 2016 г. в хотел „Рамада“ в София.

  Така най-високият общ бал за влизане в гимназиите след 7 клас вече става 500 точки вместо познатото досега 36.00. Резултатът от ДЗИ в 12 клас ще се изписва в дипломата с оценка, но ще се отбелязват и получените на изпита точки.

 На конференцията бяха представени още утвърдените програми по български език и литература и по математика за 5 и 6 клас, както и проектите на програми за гимназиалния етап, които предстои да бъдат подложени на публично обсъждане. Само българска литература е предвидено да бъде изучавана в 7, 10, 11 и 12 клас, съобщи Красимира Александрова – главен експерт по български език и литература към Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в Министреството на образованието и науката (МОН). В 8 и 9 клас ще се изучава световна литература от античността до модернизма.

 Освен новото учебно съдържание конференцията разгледа и методиката на смесеното обучение и преподаването чрез печатен и електронен учебник. Смесеното обучение пести време на учителя, но преподаването чрез него трябва да е предварително много добре подготвено, каза Маруша Кмет от словенското издателство Рокус Клет. Учебниците не трябва да имат дълги текстове, защото учениците търсят и възприемат все по-кратко съдържание, предупреди преподавателят по ИТ Ангел Ангелов от училище „Сава Доброплодни“ в Шумен. 

  Все повече българските образователни продукти се издигат на нивото на съвременните очаквания и новите технологии, каза от името на организираторите „Анубис“ и „Булвест 2000“ Николай Табаков. Съвременният учебник вече официално съществува като печатно и електронно издание, въпреки че финансовото обезпечаване на електронното издание все още е отговорност само на издателите, добави той. Да гледаме на образованието като на подготовка за живота, призоваха от Институт „Монтесори България“, чиито представители също взеха участие в конференцията.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Обучение по Френски език
Уроци по Рисуване за деца София
Компютърна грамотност за начинаещи
Зумба София
Курс по Йога
Фризьор София
Медитация и Пилатес в София
Йога в София
Народни танци за деца в Бургас
Клубове за Народни обичаи
Подготовка за матура по География
Клуб по Народни танци Витоша
Зумба Стадион Васил Левски
Народни танци София център начинаещи
Курсове за Фризьор Сливен
Школа Модерни танци Русе
Шофьорски школи София
Професионални курсове София
Уроци по Хип Хоп танци 2008
Курсове по Рисуване Русе
Шофьорски Курсове Младост
Испански език онлайн уроци
Атлас по География
Школа Балет Бургас
Шофьорски курсове
Частна детска ясла София център
Частни уроци по Литература
Уроци по Биология София
Курсове за Маникюр Стара Загора
Подготовка матура по БЕЛ
Подготовка за матура по Английски език online
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ