+ Предложи новина
21.02.2020

МОН въвежда 20 нови предмета, но не знае как иновациите се отразяват на резултатите

 "Изкуствен интелект", "Интерактивно програмиране", "Оператор на дрон" и "Дигитално предприемачество" са част от общо 20-те нови учебни предмети, въведени от иновативни училища у нас през последните години. Сред тях са още "Дигитални природни науки", "Изкуство", "Културология", "Природни науки и технология" и др. Успешното мултиплициране на подобни иновативни модели може да доведе до промяна на цялата образователна система, това се казва в научно-изследователски анализ на иновациите в родните школа, прилагани по програмата на МОН "Иновации в действие". Въпросното проучване бе представено в просветното министерство от един от авторите му проф. Галин Цоков от Пловдивския университет.

 Ако през 2017/18 г. иновации у нас са прилагали 184 училища, през 2018/19 г. те се увеличават до 290, а през тази година броят им стига 395, което е около 16% от всички 2400 школа в страната. Още 205 пък кандидатстват да получат такъв статут.

 Иновативните училища могат да прилагат нововъведения в няколко области - в методите на преподаване, в учебното съдържание или в организацията на учебния процес. За целта им е разрешено да увеличават с 10% учебните си часове на седмица, както и броя на учебните си седмици (но не повече от 37 седмица на година). Това им позволява както да преподават интегративни уроци, така и да въвеждат изцяло нови предмети. "Това е доста трудна задача. Изисква се съставяне на собствена учебна програма, собствени учебни материали, както и обединяване на усилията на различни специалисти", коментира просветният министър Красимир Вълчев. По думите му обаче усилията си струват, защото традиционните училищни подходи вече стават все по-неприложими за мотивиране на учениците.

 От МОН нямат конкретни данни как точно въвеждането на иновациите се отразява на резултатите на учениците. "Важна е обаче промяната в организацията и начина на структуриране на работата в училище, което в бъдеще определено дава добри резултатите", коментираха оттам.

 По програма "Иновации в действие" на МОН информация за иновативни практики са обменили 529 училища - 270 от тях са иновативни, 259 - неиновативни (72 от тях са от малки градове и села). 53% от училищата, които са били на посещение в иновативно школо, са заявили готовност да предприемат стъпки за внедряване на иновациите, които са наблюдавали, показва анализът. 74% от участниците в програмата смятат, че трябва да продължат съвместната си работа, а 78 на сто от тях са с повишена мотивация да ползват иновативни инструменти, сочи още проучването. Догодина обхватът на програмата ще се разшири, като ще бъдат отпуснати средства и за финансиране на регионални формуми за споделяне на иновативни практики. 

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Учители по Математика София
Школа по Математика София
Уроци Танго
Матура по География
Курсове Уеб Дизайн
Професионални курсове Пловдив
Частни уроци по Английски за матура
Учи Английски Онлайн
Уроци по География
Латино урок
Изучаване на Италиански език
Курсове за Масажист
Йога курс
Салса и Латино танци
Кик Бокс тренировки деца
Урок по Английски език
Курс Ноктопластика
Уроци по Плуване за деца в Пловдив
Индивидуални тренировки по Футбол
Курсове по Италиански език София
Курсове разговорен Английски
Индивидуални уроци по Български език и Литература
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Частни уроци по Английски в Надежда
Народни танци в Пловдив Кючук Париж
Английски език за 4 клас
Частни детски градини Люлин
Балетна школа София Класически Балет
Испански език уроци
Немски език Пловдив
Курс по Графичен
Балетни школи за деца в София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ