+ Предложи новина
07.01.2020

МОН: Учебните часове да приключват до 18.30 часа

  Да няма учебни часове след 18.30 часа в името на безопасността на децата. Това обсъждат от ръководството на Министерството на образованието и науката, зам.-министър Таня Михайлова.

 "Идеята е втора смяна да приключва в 18.30. Много е изморително учениците да са на училище до 19.15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани", коментира зам.министърката на образованието, която призна, че идеята се обмисля и заради последните инциденти с блъснати от автомобили осмокласници по улиците на столицата вечер, по тъмно.

"Ето, 23-то СУ е един добър пример. Има и други училища, които са го въвели. Надявам се да го направят тези, които могат да го направят", добави Таня Михайлова. В училищата, които вече го правят, децата започват учебни занятия с един час по-рано. Така, ако се налага да имат седми час, също ще приключат в 18.30 часа, както, ако имат само шести час.

Според зам.образователната министърка по този начин децата ще си тръгват от училище с поне час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да внимават при пресичане, а и шофьорите ще са все още по-концентрирани и по-малко изнервени от трафика. По думите й едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер и по тъмно, особено през зимата, няма как да бъде въведен скоро в големите градове. За София срокът за преминаване към една смяна на учене е 2029 г., но ако е възможно и по-рано да стане, ще се направи, каза Таня Михайлова.

"Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но, за съжаление, поради демографския проблем - защото няма деца", коментира Михайлова.

Когато децата минат на едносменен режим, ще започват учебните занятия в 8.00, а някои дори в 8.30.

Зам.-министър Таня Михайлова коментира и недоволството на някои родители, че отново междусрочната ваканция е по средата на седмицата и се пада в сряда, 5 февруари, а на следващия ден, четвъртък, децата трябва да започнат училище. Това създава неудобства, особено за семействата с по-малки ученици. По думите й това не е ваканция за отдих, а един ден, предназначен чисто организационно за преминаване от единия в другия срок. Както всяка година, дните се броят стриктно от служителите в МОН и учебните през първия срок не трябва да надвишават тези през втория срок. А сметките се объркват и когато има национални празници, и се налага и понеделник да бъде почивен, защото така намаляват учебните дни, обясни още зам.-министърката. Пак заради стриктното разделяне на учебните дни през първия и втория срок тази година децата в пети и шести клас ще завършват не на 15 юни, а на 16 юни.

"Това е ден за пренастройка - да не започне детето от втора смяна в единия ден на следващия ден първа смяна, вече за втория срок. Няма нищо драматично. Междусрочната ваканция винаги е била 1 ден между двата срока. Логиката е, че това е чисто организационен ден", добави още заместничката на Красимир Вълчев.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Учител по Английски
Курсове по Английски език Варна
Уроци по уличен танци
Английски език Пловдив
Уроци по Испански език Пловдив
Уроци по Химия Шумен
Латино танци за деца Варна
Частни уроци по Литература Хасково
Езиков център Варна Руски език
Курсове Френски език
Курсове Немски София
Курсове по Английски език Варна
Обучение по Английски език
Курсове по Гръцки език
Уроци по Бокс София
Частни уроци Английски Пловдив
Курсове по Английски
Уроци по Турски език за начинаещи
Народни танци Младост 4
Курсове по Испански Пловдив
Курсове Маникюр София обяви
Компютърни курсове София
Уроци по Английски за деца Онлайн
Курс по Английски език София
Йога центровеит курсове за начинаещи
Брейк уроци
Частни уроци по Немски език Хасково
Курсове по Руски за деца
Хип Хоп танци Стара Загора
Частни уроци по Немски език в Русе
Тренировки по Бокс Варна
Курсове в София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ