+ Предложи новина
30.07.2019

МОН стартира програма за квалификация на учители в неделните училища в чужбина

МОН стартира програма за квалификация на учители в неделните училища в чужбина

  Министерството на образованието и науката (МОН) стартира програма за квалификация на учители и на нови преподаватели в българските неделни училища в чужбина. Това каза в Пловдив образователният министър Красимир Вълчев пред участниците в 12-та годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, цитиран от БТА.

 По думите му подпомагането на българските неделни училища е пример за добра политика последните 12 години. Тогава неделните училища бяха 50, сега са близо 400, а обхванатите деца са близо 30 000. Всяка година увеличаваме обхвата на учениците и добавяме нови училища и дейности, с които да ги подпомагаме. Важно тези образователни структури зад граница е да се чувстват свързани с България, затова предвиждаме още програма за съвместни инициативи между училищата тук и български неделни училища по света. Нейната цел е да популяризира българското образование и да установи една постоянна връзка и партньорство с България и с българската образователна система и да мотивира тези деца да се върнат в сферата на висшето образование тук.

 В тази връзка министър Вълчев каза, че ще бъде променена наредбата за прием в българските държавните висши училища така, че да се признава оценката от матурите в другите държави като входна оценка в сферата на българското висше образование, плюс сертификата по български език по Европейската езикова рамка. Важно, е когато да говорим за образование на българите зад граница, да не забравяме и историческите ни диаспори там. По думите на министър Вълчев Министерството на външните работи ще направи предложение за облекчаване на визовия режим. Също така МОН предвижда още създаването на електронна платформа за кандидатстване в българските висши училища, като облекчи условията за бъдещите студенти от чужбина. Идеята е да не се налага да идват по няколко пъти до България само, за да кандидатстват. МОН предвижда още информационна кампания, заедно с българските ВУЗ-ве, която да популяризира българското висше образование в историческите ни диаспори в чужбина.

 "Неделните училища съществуват благодарение на родителите, за да запазят у децата си част от българското езиково и културно пространство. Благодарение на учителите и на самоорганизиралите се български общности създадохме българските неделни училища. Това беше важно за нас и да ги подпомогнем, но е доста трудно с вторите и трето поколение деца.", каза Красимир Вълчев. По думите му важно е българският език да бъде припознат, като част от образователните системи и да бъде включен като матуритетен език. Той добави, че важна задача пред МОН е да бъдат мотивирани децата да изучават български език в съответните страни.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ