+ Предложи новина
22.03.2018

МОН си поставя за цел да облекчи административната работа на педагозите

МОН си поставя за цел да облекчи административната работа на педагозите

 Намаляването на административната тежест в системата на предучилищното и училищното образование е сред важните задачи и големите предизвикателства пред Министерството на образованието и науката. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работна среща с учители и директори на детски градини и училища от област Пловдив. Той посочи, че се правят промени в подзаконовите актове, които да облекчат работата на педагозите и ги призова да дават предложения в тази посока, съобщиха от МОН. „Системата ще бъде постепенно електронизирана, като документацията ще се попълва през електронни устройства. Това ще спести много време, а и документите могат да се подават до регионалните управления на образованието с електронен подпис“, добави министърът.

 На срещата Красимир Вълчев акцентира върху междуинституционалния механизъм за обхват на децата и учениците в образователната система. По думите му ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на постановление на Министерския съвет, с което механизмът ще бъде надграден и ще работи постоянно. „Ще обвържем екипите за обхват с районите на конкретните образователни институции. Взаимодействието между отделните институции ще стане още по-интензивно. Повече общини и структури на другите администрации ще бъдат свързани с информационната ни система. Те си взаимодействат по отношение на отпускането на семейните помощи в натура по предложение на образователните институции, извинителните бележки, налагането на административно-наказателни постановления и др. Където има добро взаимодействие, има по-добри резултати“, подчерта министър Вълчев. Той допълни, че е важно да се проследи как се упражнява правото на образование на всяко дете и институциите трябва да имат информация то къде учи. На срещата бяха обсъдени и важни теми като професионалното образование и иновативните училища. Според министър Вълчев иновациите са полезни, но ще бъдат оценени на междинния етап от реализацията на училищните проекти. След като се видят резултатите, ще се прецени кои и по какъв начин могат да бъдат финансирани и разпространени в системата.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ