+ Предложи новина
06.03.2018

МОН ще стимулира финансово училищата, които връщат отпаднали деца

МОН ще стимулира финансово училищата, които връщат отпаднали деца

 Просветното министерство ще даде 450 хил. лв. за екипите, които издирват отпаднали деца и ученици от образователната система. Средствата са планирани по новата национална програма в средното образование "Заедно за всяко дете", с която ще се възстановят част от направените досега разходи и ще се обезпечат мерките за настоящата 2018 г. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Голямата част от сумата - 300 000 лв., ще бъде за покриване на командировъчни, транспорт, комуникация на екипите. 150 000 лв. ще бъдат насочени към областите, в които има най-голям брой отпаднали ученици.

 Миналата есен в мегаакцията на МОН в училище бяха върнати 17 297 деца. В резултат на продължилата работа на институциите обаче до януари т.г. в образователната система са включени още 4700 ученици, съобщи министър Вълчев. Т.е. общо върнати са близо 22 хиляди ученици, а екипите са посетили 189 хил. деца на общо 207 000 адреса. От тях отпаднали повторно са 1121 души, половината от които са от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Сливен. "Това е около 5%, което не е много, имайки предвид, че въпросните деца са предимно от уязвимите групи", коментира Вълчев. По думите му не навсякъде всички институции са участвали в издирването на деца, както и не навсякъде са положени всички необходими усилия. "Съвместната работа на институциите обаче има много висока добавена стойност. Това е рецептата", коментира той.

 За следващата година ще се изготви нормативен акт, с който ще се регламентират ангажиментите на всички институции, както и финансиране за екипите според резултатите. Детайлите по документа тепърва ще се изпипват, но най-общо принципът ще е повече пари да получат тези детски градини и училища, които запишат повече отпаднали деца.

 На фона на усилията на институциите и успеха с 22-те хиляди върнати в клас тенденцията всяка година от училище да отпадат стотици деца остава. След края на първия срок на настоящата 2017/18 г. например не са продължили в по-горен клас 4556 ученици. Според последния обзор на ЕК за 2017 г. за образование и обучение броят на преждевременно напусналите обучение млади хора до 24 г. у нас се увеличава за пета поредна година - от 13.4 на 13.8%. Това е далеч от целта на страната ни през 2020 г. да сведем броя на ранно отпадащите от образование до 11%. Сред най-големите предизвикателства си остава интегрирането на ромите в образователната система.

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ