+ Предложи новина
18.12.2020

МОН ще приложи диференциран подход при връщането на учениците в клас

  Учениците от 5. до 12. клас вероятно ще се върнат в присъствена форма преди 31 януари, докогато се удължават действащите в момента мерки.  Всяка седмица ще следим ситуацията, за да вземем решение за тях, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. И добави, че най-вероятно ще се започне първо със занятия, които не може да се осъществяват от разстояние – практики и индивидуални изпити. Засега обаче разумното е прогимназиален и гимназиален курс да останат в режим на обучение от разстояние в електронна среда още поне една седмица след приключване на коледната ваканция, каза Вълчев. От 4 януари училищата отварят отново за учениците от 1. до 4. клас, ще заработят също детските градини и яслите.

 Решението ни е за диференциран подход спрямо различните възрастови групи, обясни министър Вълчев. Повечето научни изследвания потвърждават тезата, че в по-крехка възраст децата по-малко боледуват от коронавирус, но и са в по-ниска степен преносители на заразата. Освен това за тях е по-трудно организирането на обучение в електронна среда. В предучилищна възраст няма ефективна алтернатива, защото електронната форма е противопоказна. В начален курс сме ограничили времетраенето на  учебния час пред екрана на 20 минути. Там прякото взаимодействие е най-важно заради ограмотяването, а онлайн обучението изисква подкрепа от родителите, които невинаги са ангажирани, каза Вълчев. Това прави важно връщането в клас на децата до начален курс, обобщи той, като подчерта, че ще стане при спазване на всички противоепидемични мерки. Остава възможността родители, които имат опасения от рисковете, да поискат техните деца да продължат да се обучават в електронна среда от разстояние. Към момента тази алтернатива ползват около 1000 ученици в страната.

 За детските градини пък остава в сила новото положение – че ако децата в задължителната по закон възраст за обучение 5 и 6 г. останат у дома по преценка на родителите, отсъствията им ще се считат по уважителни причини. Малко общини обаче към момента са се възползвали от това, каза Вълчев. Пловдив вече го направи. Министърът ще призове Националното сдружение на общините да апелират кметовете да поискат от МОН такова разрешение за подготвачетата.

 Утре предстои среща на експертите от МОН със синдикатите и работодателските организации в образованието, на която ще се обсъдят подробности около организацията след 4 януари. Най-вероятно за децата от начален курс след възстановяване на присъствената форма ще се реорганизират или ще се отложат дейностите по интереси. Можем да оставим някои занимания за пролетта, когато ситуацията ще е по-благоприятна, каза Вълчев.

 След 4 януари ще остане в сила и възможността директори на учебни заведения да искат ново превключване  онлайн, ако тръгне нагоре броят на заболелите деца и учители, увери министър Вълчев. И подчерта, че картината не е еднаква навсякъде – още преди общото затваряне на учебните заведения от общо 2400 у нас в около 1200 изобщо не е имало случаи на коронавирус. Ако има успокояване на обстановката, по-стабилно от крехкото подобряване в момента, ще се мисли за вариант за редуване на паралелки в присъствена и онлайн форма, като с приоритет в  училище ще са някои класове, например 7. и 8.

 По данни на социалното министерство до момента 32 292 родители  са подали заявления да ползват помощ от държвата, която се предоставя в случай, че децата са в режим на обучение в електронна среда у дома, а семействата са изчерпали своя отпуск. От подадените молби одобрение са получили към момента 10 532-ма родители. Министър Деница Сачева увери, че има финансов ресурс за подкрепящата мярка – 7 млн. лева за тази година и 73 млн. лева за следващата. Към момента по мярката за осигуряване на детегледачи на най-малките деца пък са кандидатствали 2650 човека и са платени 20 млн. лева, добави Сачева.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Немски език онлайн за начинаещи
Индивидуални уроци по Счетоводство
Езикови курсове Велико Търново
Математика обучение онлайн
Компютърна грамотност за начинаещи
Народни танци за начинаещи Варна
Хип Хоп уроци
Уроци по Информатика Варна
Уроци по Пеене Бургас
Бокс тренировки Русе
Балетна школа Варна
Индивидуално обучение по Математика
Уроци по Английски език online
Курс по Японски
Джаз Балет
Курс по Английски език в София
Аржентинско Танго Варна
Немски език за деца в София
Бокс тренировки София
Online Английски език
Английски език за деца
Частна детска градина София Овча купел
Графичен Дизайн курсове
Курс по Немски Пловдив
Изучаване на Английски език онлайн за начинаещи
Курс по Испански Варна
История и цивилизация за 6 клас
Курсове по Английски цени
Индивидуално обучение по Фотография
Графичен Дизайн курсове
Уроци по Физика Варна
Балетна школа София учебна година
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ