Регистрирай се
+ Предложи новина

11.02.2019

МОН ще поеме частично разходите за почивки на учители по програма на НОИ

МОН ще поеме частично разходите за почивки на учители по програма на НОИ

  Просветното министерство води разговори със синдикатите за започването на програма за рехабилитация на педагогическите специалисти. Това потвърдиха от ведомството в отговор на разпространеното от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" съобщение, че МОН е заявило готовност за разработване и осъществяване на подобна национална програма.

 Председателят на синдиката Юлиян Петров коментира, че е получил принципно съгласие от министъра на образованието Красимир Вълчев. Детайлите по програмата обаче тепърва ще се обсъждат и ще са ясни едва след подписване на съответните документи. Идеята е МОН да финансира част от средствата, които учителите заплащат за своя престой при посещаване на базите за възстановяване по програмата на НОИ за рехабилитация. "По нея на осигурено лице се падат 600 лв. за рехабилитация, 300 лв. от които се поемат от съответния човек. Един от възможните варианти е просветното министерство да поеме половината от тези средства, т.е. около 150 лв.", разсъждава Петров. По думите му за начало би могло да се започне с 5-10 хиляди учители, за които ще са нужни около 1 млн. лв. Надеждите на синдиката са въпросната програма, за която в момента се водят преговори и с финансовото министерство, да стартира още тази през тази година.

 Според Петров големите отговорности, безбройните изисквания и прекомерните обществени очаквания в работата на учителите водят до огромно напрежение в цялата система, което има своята висока психо-социална цена и негативно въздействие върху здравето на педагозите - те са подложени на висока степен на риск от стрес и преумора.

 От синдикат "Образование" припомниха изследване отпреди 5 г. на Националния център по обществено здраве и анализи, което показва, че 3/4 от учителите смятат трудовото си натоварване за високо. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми и натоварване за 12.5% от изследваните. За психично изтощение след работа повече от 2 пъти месечно съобщават 63% от анкетираните, за физическо изтощение - 48%, а за трудно заспиване и нарушения на съня - 40%. От общ стрес се оплакват 35% от педагозите, а 1/4 съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си, пряко обусловени от трудовото им натоварване. Шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината до 2/3 от учителите. Всеки от тях освен това е изтъкнал средно по 6 здравни симптома за последните 6 месеца, като 35% от изследваните учители са отсъствали от работа във връзка с тези оплаквания. 55% от учителите са били с болки в костите, мускулите и ставите, 48% са с висока тревожност, 38% - с болки в гърба, 36% - със замайване и виене на свят, по 33% - с главоболие и тежест в сърдечната област.

 Учителската професия е по-стресогенна от психо-социална гледна точка, като връзката между организацията на труд и социалното и емоционално състояние на учителите заслужава специално внимание, мотивират се от синдиката, цитирайки изследване от 2011 г. на Европейския синдикален комитет по образование (ETUCE). Проведеният скрининг установява, че около 1/3 от европейските учители имат здравни проблеми, обвързани еднозначно с действието на рисковите фактори за професионален стрес и прегаряне. Около 25% от изследваните считат, че има дисбаланс между влаганите усилия в работата и получаваното възнаграждение.

Източник: www.segabg.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече