+ Предложи новина
15.05.2020

МОН проучва нагласите на родителите за отварянето на детските градини

  Образователното министерство пусна анкета сред родителите, за да проучи нагласите им да бъдат ли отворени детските градини у нас. Тя ще остане активна до 18-ти май, уточниха от МОН. Към момента правителството се въздържа от предприемането на тази стъпка. Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че детските градини и ясли остават категорично затворени.

 Образователният министър Красимир Вълчев пък посочи, че отварянето на забавачките крие рискове заради ежедневната комуникация на голям брой деца. Той обясни, че с оглед на ежедневното взаимодействие на децата в една градинска група има риск ако едно от хлапетата е заразено с коронавирус, рискът на заболеваемост в нея да скочи на 10.

 Анкета обаче не е решаваща дали ще бъде предприета тази стъпка, или детските градини ще останат затворени, както училищата. „Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли/градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи”, посочват от МОН.

 В проучването от МОН са включили 11 въпроса, на които може да се отговори само с един отговор. Родителите трябва да посочат кога пуснали децата си на детска градина, при какви условия биха направили това и какви стъпки трябва да се предприемат според тях за целта. В анкетата има и въпроси относно това колко хлапетата от семейството посещават забавачки и кой се грижи за тях, докато в периода на извънредно положение. От МОН проучват и дали в семейството има работещ на „първа линия”.

 Въпросът навярно е включен, тъй като се появи и идея детските градини за бъдат отворени само за хората, срещащи се всеки ден с вируса. Образователното министерство питат и дали родителите са получили методическа подкрепа от страна на учители, под каква форма и дали тя е била удовлетворяваща. Как според родителите трябва да бъдат подкрепени семействата, в които са изчерпани всички възможности на родителите за отглеждане на техните деца вкъщи (липса на отпуск и на други възрастни, които да се грижат за тях), също е сред въпросите в анкетата.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ