+ Предложи новина
29.02.2016

МОН предвижда 1,5 млн. за национална програма за сигурността в училищата

МОН предвижда 1,5 млн. за национална програма за сигурността в училищата

  Сигурността е един от най-важните приоритети на министерството. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че се разработва национална програма, като предвидени за тази година са 1,5 млн. лв. За това са необходими усилията на много ведомства. През март на срещата с ДАНС ще бъде обсъдено как охраната в училищата да стане по-адекватна, да бъде затегнат пропускателният режим. Не можем да се надяваме, че всеки един, който в момента може да влезе безпрепятствено в училищата, няма да е лошо преднамерен, заяви Стаматов. Той определи като криминален случая от петък с простреляното с боен пистолет 14-годишно момче пред училище в столичния квартал "Княжево". Всичко се е случило извън учебното заведение. Въпреки това случаят показва, че в обществото ни има голям проблем при справянето с агресията. Притеснителна е липсата на добра комуникация с отличните и много добри ученици. Явно точно там също има проблемен момент, на който трябва да се обърне по-голямо внимание, посочи зам.-образователният министър. Той каза, че днес екип от психолози ще отидат в училището, където бе простреляно 14-годишното момче, за да разговарят с децата там.

 Стаматов обясни, че срещите за новите учебни програми се провеждат в шест областни града. Това е дискусия между експерти, които обсъждат проблемите по темата. До 7 март са удължени обсъжданията, като след това са необходими много бързи действия, за да бъдат приети тези програми. Олекотяването на учебното съдържание е много важен момент в новите учебни програми. Има възможност да се изучават много повече произведения, но не е необходимо да се изучава цялото им съдържание, каза още Диян Стаматов.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ