+ Предложи новина
11.09.2018

МОН посъветва училищата да събират пари от родителите само на доброволен принцип

МОН посъветва училищата да събират пари от родителите само на доброволен принцип

  Събирането на дарения от родителите трябва да става само доброволно. Това се напомня в писмо на просветния министър Красимир Вълчев, изпратено до училищните директори, регионалните управления по образованието и кметовете на общини. Въпросните институции освен това би трябвало да запознаят родителите със съдържанието на писмото в началото на новата учебна година по време на началните родителски срещи.

 Това писмо се превръща в традиция за мандата на министър Вълчев. В него той напомня, че събирането на средства за материали, консумативи, ремонти и други текущи разходи няма никакво правно основание. Родителите имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси, тъй като училищният закон е уредил правото на децата и учениците на безплатно образование. То включва "правото да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и ползването на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно. Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и личната воля на дарителя", се посочва в писмото на Вълчев.

 По думите му "вземането на решение от органите на настоятелство или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството". При набиране на средства от дарения в специална книга за даренията задължително се отбелязват видът, количеството, стойността, номер и дата на счетоводния документ за получените и предоставените дарения, данни за дарителите, както и се издава свидетелство за дарение в два екземпляра, се казва още в писмото му.

 Всеобща тайна обаче е, че законовата регламентация не се спазва навсякъде. Редица столични училища съобщават на родителите конкретната сума, която те трябва да внесат в началото на годината. Проверка сред родители в София показа, че сумите може да са съвсем дребни - 8 лв. на срок (5 лв. за медицинска сестра и 3 лв. за ксерокс и други консумативи), но може и да са 50 до 100 лв. на година, като на места сумата е оформена като дарение, а другаде се събира за покриване на разходи за вода, преснемане на материали и пр. В детските градини също е масова практика от родителите всеки месец да се искат не пари в брой, а директно консумативи - като тоалетна хартия, мокри кърпички, сапуни и т.н. Някъде пък забраната се спазва - родител на ученик от Испанската гимназия например разказва, че миналата година не са им събирали "задължителни" дарения, за разлика от по-миналата, когато са им искали средства за ремонт.

 В писмото на Вълчев се припомня и че практиката училищните настоятелства да организират курсове за надграждане на знанията и интересите на учениците по различни учебни предмети не може да бъде определена като допълнителна стопанска дейност, нито като съдействие за осигуряване на допълнителни финансови и материални средства за училището, "поради което се счита, че не е законосъобразно те да предоставят образователни услуги от името на образователната институция".

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ